Срокът за изготвяне на технически паспорти на съществуващите строежи се

...
Срокът за изготвяне на технически паспорти на съществуващите строежи се
Коментари Харесай

Техническите паспорти на старите сгради се отлагат за 2024 г.

Срокът за правене на механически паспорти на съществуващите градежи се отсрочва до 31 декември 2024 година, планува план за изменение на Наредба 5 от 2006 година за техническите паспорти на градежите, оповестен от Министерството на районното развиване и благоустройството за публично разискване.

Промяната планува срокът да важи, както и до момента, за сградния фонд - държавна, общинска или частна благосъстоятелност, в това число градежите смесена държавна и частна благосъстоятелност или смесена общинска и частна благосъстоятелност, и техническата инфраструктура. Причина за удължаването му е високата степен на неустановеност, подбудена от пандемията от Covid-19 и последствията от нея, които могат да доведат до усложнения за притежателите на здания да се оправят времево и финансово със в този момент избрания период за сформиране на механически паспорти - до 2022 година, показват от министерството.

По систематизирани данни на Агенцията по геодезия, картография и кадастър към месец април 2021 година в кадастралната карта и кадастралните регистри са регистрирани общо 2 763 240 нови и съществуващи здания. Копия на техническите им паспорти са предоставени за 10 803 или 0.39 на 100 от тях. Към края на 2020 година броят на обновените съществуващи жилищни здания с механически паспорти е малко над 2200, което в условен дял е под 0.11 на 100.

Приетата от държавното управление Дългосрочна национална тактика за подкрепяне обновяването на националния сграден фонд планува до 2050 година да бъдат актуализирани 60 на 100 от жилищния фонд и близо 17 на 100 от нежилищния, като площта на обновените здания от целия сграден фонд се чака да бъде над 45 на 100. Според нея ограниченията за енергийна успеваемост и икономисване на енергия би трябвало да бъдат съчетани по подобаващ метод с техническите ограничения за резистентност на структурата, сигурност при положение на пожар, хигиена, здраве и околна среда, досегаемост и сигурност при употреба, стабилно потребление на естествените запаси. В този развой техническата паспортизация на сградния фонд ще има основна роля за устойчивото развиване на сградния бранш.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР