Срокът, в който досегашният премиер на Израел Бенямин Нетаняху разполага

Срокът, в който досегашният премиер на Израел Бенямин Нетаняху разполага ...

Изтече срокът, в който Нетаняху трябваше да състави кабинет


Срокът, в който досегашният премиер на Израел Бенямин Нетаняху разполага с проучвателен мандат за съставяне на правителство, изтече, посочват световните агенции, съобщи БНР.

Партията му "Ликуд" спечели най-много места на парламентарните избори в края на март, но формацията и нейните съюзници не успяха да си осигурят абсолютно мнозинство в 120-местния Кнесет.

От офиса на президента Реувен Ривлин вече съобщиха, че той е бил информиран за неуспеха за съставяне на кабинет. По закон държавният глава трябва до три дни да предаде мандата на друг депутат след консултации с парламентарните партии. Очакванията са това да бъде Яир Лапид - лидер на центристката партия "Йеш Атид", която се класира втора. Ривлин може да поиска и от парламента да определи името на кандидата за премиер.Ако се стигне дотам депутатите да решават кой да бъде начело на правителството, те ще разполагат с 21 дни.

В случай, че нито един от следващите варианти не се окаже успешен, Израел ще бъде изправен пред нови пети поред парламентарни избори за последните две години и половина.

Източник: fakti.bg