Сривът в Търговския регистър, макар и технически, показва огромен политически

...
Сривът в Търговския регистър, макар и технически, показва огромен политически
Коментари Харесай

DW: Така е с цяла България. Чудно е, че хард дискът още не ѝ е гръмнал


Сривът в Търговския указател, въпреки и механически, демонстрира голям политически проблем: България не подсигурява естествени условия за бизнеса. А страната няма защитни механизми против самата себе си, написа Полина Паунова в разбор за " Дойче Веле ".

" Не съм удовлетворен от шефката на Търговския указател. Нека да преодолеем рецесията, да си довършат работата, да изчакаме още 4-5 дни и там ще създадем промени ". Това разгласи министър ръководителят Бойко Борисов. в четвъртък, близо седмица откакто породи казусът с Търговския указател у нас.

Думите му бяха изречени по адрес на ръководителката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, отговаряща директно за Търговския указател, който е част от Агенцията.

" Немалко пари и значително вложения са направени там (в Търговския указател – б.р.). На тези, които е трябвало да мислят за тези неща, ще потърся отговорност, само че когато има рецесия, не се пипа ", добави Борисов и изясни, че няма по какъв начин да има загуба на данни от системата.

Далеч не по този начин безапелационна в отговорите си по тематиката бе самата Даскалова. Само ден преди Борисов да анонсира, че евентуално ще вземе оставката ѝ, тя сподели, че не има намерение да я подава, а след това даде безредни и частично комични пояснения за срутва. В последна сметка акцентът на обяснението ѝ бе, че “такива неща се случват”. Седмица откакто Търговският указател блокира по този начин и не е ясно какви са тия „ неща “, които се случват. Системата блокира изцяло предишния петък (10.8), само че съществени разстройства в работата му се появиха още три дни преди този момент. Властта по този начин и не може да отговори изрично и ясно по кое време тъкмо работата ще бъде напълно възобновена. На шестия ден от спешната обстановка вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че става дума за изгубена 25 терабайта информация, по чието възобновяване се работи. А повода била, че четири харддиска излезли от строя.

Въпросите

Тук идва и първият огромен въпрос, на който към момента няма отговор, само че който е главен, с цел да може да се има вяра на институциите у нас и за в бъдеще. След като става въпрос за четири носителя на информация, които били развалени, както настояват формалните управляващи, за какво тогава правосъдната министърка Цецка Цачева разгласи в първата си изява след срутва на регистъра, че е сезирала ДАНС и Министерство на вътрешните работи?

Разбира се, в тази обстановка има още много въпроси, които сега висят в пространството. Не бива да се подценяват питания на експерти в сферата, които упорстват да бъде оповестено дали не става дума за тенденциозен бойкот на системата? Според разнообразни отзиви, в случай че фактически става дума за най-обикновена “авария”, загубите на информация към този момент би трябвало да са преодолени, в случай че не става въпрос за умишлена увреда.

Експерти от IT-сектора в България слагат и различен въпрос: Защо архивът на Търговския указател е бил на същото място, както и самият Търговски указател и това не обезсмисля ли в действителност самия списък? Важно е да се знае също - правени ли са подсигуряващи копия на информацията? И по кое време - за последно? С други думи - има ли в действителност гаранция, че не е била изгубена скъпа информация?

Политическият напън

От всичко обаче най-голямата неизясненост е за какво едвам в този момент научаваме за сигнал против Зорница Даскалова, от който излиза наяве, че шеф в Агенцията по вписванията се е оплакал от упражняван от нея напън. И то точно по невралгичен проблем като “Дунарит”. Според изказванията на някогашна директорка в Агенцията, Даскалова персонално разпореждала какво да се вписва в партидата на завода. А придвижванията на документите обслужваха лагера на скандалния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Още месеци преди срутва в Търговския указател в него имаше постъпило дефинитивно решение от Великотърновския административен съд, постановяващо неотложно регистриране на едно от основните заявки от лагера на " Емко ". Въпреки това и макар подаваните обяснителни мемоари от страна на юристите на компанията, напомнящи за наказателната отговорност при безучастие, Агенцията продължаваше без пояснение да не придвижва проблема. Важно събитие е, че преди да стане началник на Агенцията по вписванията Даскалова бе член на Комисията за защита на конкуренцията и, съгласно редица изявления в разнообразни медии, е свързвана с Делян Пеевски.

По сигнала не е направено нищо, доказателства няма, а Даскалова е траяла да бъде началник на Агенцията. Защото в случай че би трябвало да употребяваме нейната стилистика “и такива неща се случват”. За сигнала се разбра в този момент, а точно той дава пояснение и на въпроса за какво Борисов не работи по този начин безкомпромисно с нея, както по принцип сме привикнали да работи министър председателят с разнообразни виновни лица.

Проблемите

Разбира се, никой не се съмнява, че банката с фрагменти на Пеевски е огромна и заслужен заместител на Даскалова ще се откри. Извън горчивите смешки обаче, останалите подозрения са още по-големи. Теоретично изцяло допустимо е да има загуба на данни, като несъмнено, би трябвало да се запитаме при подобен сюжет възможните неналичия кого биха обслужили и дали няма да са по “избрани” партиди.

И още: проблемите с Търговския указател затрудняват нотариалните покупко-продажби и банковото кредитиране за компании, тъй като другите институции не могат сигурно да знаят “кой кой е”. Експерти пък предизвестяват, че има риск от наказания към компаниите, тъй като неналичието на Търговски указател им пречи да изпълнят някои законови условия. Към момента всички компании и юристи, които се пробват да внесат своята информация, не могат да създадат това в законово откритите периоди, което води до наказания.

В Търговския закон пък има планувани периоди за внасяне на измененията, свързани с комерсиалните сдружения. Неспазването на тези периоди се глоби. В последна сметка – всичко това води до редица проблеми и най-много до неустановеност за бизнеса у нас. А сривът на регистъра, въпреки и механически, приказва за систематичен политически проблем.

Инерцията

А той е: дали поради небрежност, каквато версия бе лансирана; дали поради некомпетентност; дали поради политически напън и назначения на разнообразни олигархични кръгове (като всички тези условия не е належащо да се изключват посред си) – страната у нас работи по инерция. И цяло знамение е, че не ѝ е гръмнал хард дискът.

България няма защитни механизми против самата себе си. Защото няма по какъв начин да си ги сътвори. Тъй като тези механизми се основават от хора, а хората, които тук би трябвало да дават отговор за тях, са назначени от някого с някаква цел – да вземем за пример, да се занимават с партидата на „ Дунарит “, а не с бизнеса на хиляди хора.

Сривът на Търговския указател потвърждава, че страната не може да подсигурява естествени условия за работа на частния бранш. Т.е. тя не е предвидим сътрудник. А не е подобен, тъй като в последна сметка постоянно от някой административен пост изскача предопределение на “близък до Пеевски”. А когато нещата тотално се объркат и излязат отвън надзор, се разчита на медиите. Ама на тези,близките до Пеевски. Които незабавно ще намерят виновника - Христо Иванов, Иван Костов или някой различен, който не е имал допир с ръководството години наред.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР