Сретение Господне е един от дванадесетте Господски и Богородични празници.

...
Сретение Господне е един от дванадесетте Господски и Богородични празници.
Коментари Харесай

За първи път от 55 години насам: БПЦ и Северномакедонската православна църква с общо служение

Сретение Господне е един от дванадесетте Господски и Богородични празници. Сретение от славянски език значи „ среща “ и на него се възпоменава четиридесетия ден от раждането на Господ Иисус Христос и срещатата му с праведния Симеон и Анна пророчица в Йерусалимския храм. Оттук е останал и християнският бит майката да носи детето си на 40-тия ден от рождението му в храма.
 
В този празничен ден по покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, скъпи посетители от Северномакедонската православна черква бяха Високопреосвещеният Дебърско-Кичевски митрополит Тимотей, който възглави Съборната архиерейска света Литургия в митрополитския храм „ Св. вмчца Марина “ в Пловдив, и Високопреосвещеният Брегалнички митрополит Иларион, оповестиха от БПЦ. 

 

Светата Литургия е първата взаимна богослужба на архиереи от Българската православна черква и Северно македонската православна черква, след повдигането на траялата 55 години схизма над църквата на Северна Македония и възобновеното й  евхаристийно общение с поместните православни църкви.

 

В съслужение с гостите архиереи от северно македонската черква бяха и Високопреосвещените Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Старозагорският митрополит Киприян, Доростолският митрополит Яков,  Преосвещените Мелнишкият свещеник Герасим – основен секретар на Светия Синод на БПЦ, Величкият свещеник Сионий – свещеник на Троянската и Бачковската света обител, Браницкият свещеник Пахомий - ректор на Съюз на демократичните сили “Св. Йоан Рилски ”, Знеполският свещеник Арсений и Смолянският свещеник Висарион – викарии на Пловдивския митрополит, архимандрит Максим, протойерей ставрофор Никола Христоски от Северномакедонската черква, ставрофорен свещеноиконом доктор Добромир Костов - ректор на ПДАиС „ Свв. Кирил и Методий “, свещеноиконом Деян Стоенчев – нравствен надзирател при Пловдивска митрополия, свещеници от града и епархията, протодякон Николче Гургиноски от Северномакедонската черква, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. 

 

В светата богослужба молитвено съучастваха архиерейските наместници, духовници и монашествуващи от Пловдивска епархия.

Литургичните песнопения извърши велегласно и с страхопочитание митрополитският хор „ Св. ап. Ерм “ с диригент протопсалт Георги Радев. 

 

Преди началото на св. Литургия митрополит Николай пострига Николай Иванов от Пловдив за читател на Българската православна черква.

Вдъхновени като Симеон от същия Свети Дух, стотици правилни християни извършиха овреме храма и с духовниците, благодарейки и възхвалявайки Бога за срещата си с Него, присъствайки на това историческо събитие - съслужение на архиереи от двете православни църкви.

 

На богослужението участваха: кметът на Пловдив господин Здравко Димитров, ръководителят на Общинския съвет господин Александър Държиков, командирът на Съвместното командване на специфичните интервенции ген.-майор Явор Матеев, архонт Георги Гергов.

 

В края на св. Литургия архипастирят на Пловдивска епархия митрополит Николай се обърна с боговдъхновено слово, в което подчерта значимостта на тази свещена братска среща и сподели:

 

" В продължение на 55 години Българската и Северномакедонската православни църкви трябваше да чакат плодородната среща в светата Евхаристия. Огромна духовна наслада е за нас, че точно на този ярък празник - Сретение Господне, ние се срещнахме с нашите скъпи събратя: Високопреосвещените митрополити Дебърско-Кичевски Тимотей и Брегалнички Иларион. Имахме духовното благополучие да отслужим дружно светата Божествена Литургия и да приемем дружно Драгоценната Кръв и Честното Тяло Христови.

 

За десетки и десетки години тази наслада ни бе отнета по аргументи, които към този момент нямат значение. Българската православна черква дружно с другите поместни автокефални църкви със сълзи на очи се молеше на Господа да благослови посредством Своята Трета Ипостас - Светия Животворящ Дух, да просвети мозъците и да извърши с обич сърцата на всички, от които това зависеше, с цел да бъде затворена тази рана, поради която наши братя по религия бяха лишени от общение с останалия православен свят.

 

Слава на Бога, раната през днешния ден е затворена. Днес раздраната дреха на Господа е още веднъж цяла, а епархиите в нашата югозападна съседка и братска страна още веднъж са свързани с всички поместни православни църкви, свързани с връзките на любовта, на единството и на евхаристийното общение ".

 

Митрополит Николай удостои Дебърско-Кичевския митрополит Тимотей с най-високото отличие на Пловдивска епархия - митрополитския медал „ Св. ап. Ерм “ I степен, за църковни заслуги към Българската православна черква и за даряването на парченце от светите мощи на Св. Климент Охридски Чудотворец на отдадения на светеца храм в Пловдив. " Достоин! " - отекна мощно и радостно в храма.

 

Архипастирят на Пловдивска епархия подари митрополит Тимотей и митрополит Иларион с енголпие и Кръст.

 

В отговор Дебърско-Кичевският митрополит Тимотей благодари и благопожела тази обич, която през днешния ден се показва със Съборната архиерейска Литургия в този прелестен храм, да трае от през днешния ден до века

Духовното празненство приключи с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР