Сретен Йосич излиза от затвора и този път ще отмъщава

...
Сретен Йосич излиза от затвора и този път ще отмъщава
Коментари Харесай

България в паника, пускат Сретен Йосич на свобода

Сретен Йосич излиза от пандиза и този път ще отмъщава безмилостно. Това е най-обсъжданата в последно време вест в така наречен ъндърграунд у нас. На мушката ще са освен нарушители, само че политически фигури и предприемачи. Първи в листата е водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, който се оплака още преди години, че сръбският наркобос го е поръчал. Следващият е Христо Ковачки, с който Йосич имаше бизнес връзки.
Сръбският наркобарон Сретен Йосич се трансформира в политическа голгота за родните управници. В последните години името му кръстосва общественото пространство и пали пожари. Откакто бе хванат в центъра на София през 2002 година, Сретен не е напускал пандиза с дребни изключения.

Политиците обаче не стопират да разискват тематиката по какъв начин 4 години преди да влезе в пандиза, е живял умерено в София.

Името на сръбския престъпник се свързва неотменно с родната мафия, през годините той даже е героизиран. Разпространяват се всевъзможни изказвания, даже и това, че сърбинът е купил поста на Бойко Борисов. Бившият основен секретар на Министерство на вътрешните работи пък твърди, че е бил набелязан от Сретен Йосич точно тъй като е провел ареста му. От Белград обаче сърбинът твърди, че е бил под отбраната на някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи, освен това – прави поръчки, че се водел

нещатен помощник на службите ни

Името на Сретен Йосич излезе още веднъж на дневен ред при ареста на “Килърите” и водача на групата Петър Стоянов – Пешо Сумиста. Тогава се твърдеше, че той е непосредствен с него и даже негов кум.

Покрай задържането на групата още веднъж бе публикувана информацията за подготвяното ликвидиране на Бойко Борисов. Тогава очевидецът Калоян Йорданов описа пред съдията, че сърбинът и Янко Попов -Туцо готвели убийството на Бойко Борисов. Обсъждането на мръсната поръчка станало в дома на Йосич в Белград, твърдеше Йорданов. По думите му тогава имало загадка среща, на която участвали още близки другари на Йосич - Новац и Струя.

Новината за освобождението на Сретен Йосич е изненадваща за всички. Той бе задържан поради гърмежа на вестникарския магнат Иво Пуканич. В продължение на няколко години Йосич заплашваше, че ще разкрие незнайни до момента детайлности към родния политически хайлайф. Българските служби даже се свързаха със сръбските след искане наши служители на реда да дадат свидетелски показания по делото против Йосич. Сърбинът е търсен от шест страни поради

обвинения за 23 поръчкови убийства

включително и на служители на реда, наркотрафик и разпространение на подправени пари. Независимо от това всякога съумява да се измъкне.

Йосич съумя да си издейства свободата, откакто юристите му потвърдиха, че има сърдечни проблеми и е неотложно да се лекува. Съдиите позволиха първо той да премине на олекотен режим. След това даже бе пуснат в петдневен отпуск.

Вече бяха представени сръбски източници, пред които Йосич споделил, че първата му работа щом излезе на независимост е да пристигна в България и да се срещне очи в очи с Бойко Борисов.

Пред “ШОУ” Зденко Томанович, юристът на Сретен Йосич, удостовери информацията, че клиентът му може да излезе на независимост. Той обаче отхвърли сърбинът да има проекти да пътува за България. “Здравословното му положение фактически не е доста положително, по тази причина първата му работа ще е да се подложи на подробен медицински преглед”, съобщи Зденко Томанович.

Според сръбския щемпел обаче Йосич е открил базата си в България и оттова направлявал каналите с дрога даже и след ареста си. Неслучайно Николай, синът на Йосич, от години живее в Гърция и отскача постоянно до България.

На Йосич към този момент се приписват някои от знаковите убийства у нас. Едно от тях е на Поли Пантев, убит на остров Аруба. Версията е, че Йосич взема решение да го накаже, тъй като българинът му откраднал 100 кг кокаин в Благоевград. Твърди се още, че от пандиза в Амстердам Йосич поръчал и убийството на Милчо Бонев – Бай Миле, отново поради

“сблъсък на бизнесинтереси”

и съмненията, че Бай Миле издал местонахождението му. Според друга версия обаче Йосич се заклел да отмъсти за гибелта на приятеля си и поел покровителството над вдовицата Силвия Панагонова.

Излизането на Йосич от пандиза може да разклати и останките на тогавашния Земунски клан. Главатарят на клана – Милорад Лукович – Легия, от дълго време има подписана смъртна присъда от Йосич.

Легия, който е основен обвинен за убийството на премиера Зоран Джинджич, избра да се съобщи на сръбските управляващи и да потърси леговище в пандиза от грозящата го кавга на Йосич. Медиите в Белград развиват версията, че Йоца Амстердам стартира да разчиства очевидците по процеса за Джинджич, тъй че Легия да бъде пуснат от пандиза заради липса на доказателства, и тогава сигурно ще откри гибелта си. По същата причина през 2004 година бе погубен различен очевидец на убийството на Джинджич – Куйо Криещорац.

И други индикации сочат, че в България, а и в съседство, може да се случат нови разчиствания на значими фигури от проведената престъпност и по-специално - наркотрафика.

Друг роден престъпник, който би трябвало да се опасява от излизането на Сретен Йосич от пандиза, е Евелин Банев – Брендо.

Преди да бъде задържан, Брендо съумя да измести балканския крал на кокаина Сретен Йосич като

основен снабдител на дрога за Централна Европа

Това признаха антимафиотите след сполучливия завършек на огромната интернационална акция „ Кокаинови крале”, при която бяха арестувани 30 души, ангажирани в трафика на бял прахуляк от Южна Америка към Европа.

Мафиотската империя на Евелин Банев се разраства тъкмо през 2003 година, когато в България бе задържан сръбският мафиот Сретен Йосич. След като разбойник №1 на Балканите бе експулсиран в Холандия, а след това предаден на сръбските управляващи, мястото на Йоца Амстердама на върха на пирамидата за доставка на дрога заема Брендо.

Кокаиновият картел на Брендо значително се е утвърдил, ползвайки към този момент създадени канали на Йоца Амстердама за трафик на дрога през границите.

„ Брендо и Сретен Йосич са представители на един и същи мафиотски профсъюз, в който вземат участие и видни политически и полицейски фигури, и то освен в България и в Сърбия. След като Йосич бе осветлен и злепоставен, той отстъпи мястото си на Евелин Банев”, споделят криминалистите.

През последните 5 години организацията на родения в Тополовград някогашен състезателен гимнастик Евелин Банев се трансформира в главен снабдител на кокаин за Италия. Според признанието на полковник Джузепе Джорджино от спецзвеното на карабинерите за битка с интернационалния трафик на дрога става въпрос за 40 тона кокаин годишно, които влизат на Апенините по море. Точно това е един от каналите, с които се занимава Сретен Йосич, преди да бъде задържан.

Брендо поел доставките на кокаин и за Испания, Португалия, Австрия и Холандия, като дрогата била купувана на едро от него и сътрудниците му от Бразилия и Венецуела. Съществуват данни, че Евелин Банев е

доставял тонове кокаин даже и в Америка

Покрай информацията за тогавашните близки връзки сред Брендо и Йосич се появи информацията, че сърбинът поръчал убийството на екзекутирания през 2005 година необут на ВИС-2 Георги Илиев. Това скандално изказване прави някогашният началник на НСБОП в Благоевград Мирослав Писов. Ексченгето застъпва версията, че босът на ВИС е бил поръчан поради яхтата "Есприта ", на чийто ръб испанските спецчасти откриха 819 кг кокаин. Пробитата скица за трафик основала напрежение сред Йосич и сътрудниците му в Южна Америка. За да потуши пристрастеностите, сърбинът обвинил Георги Илиев. Със задачата да провежда отстраняването бил претрупан Райко Кръвта. По това време перничанинът бил зависещ на Евелин Банев - Брендо, който пък отговарял за логистиката на каналите на Сретен Йосич.

Пропява за седем знакови убийства у нас

Балканският крал на кокаина Сретен Йосич е подготвен да пропее за 7 знакови убийства на българи. Йоца Амстердама е изискал да стане предпазен очевидец, в случай че издаде имената на участниците в убийства, осъществени през последните 15 години на територията на България, Сърбия, Холандия и Хърватия.

Според сръбски медии обаче импровизирано Йоца приел договорката. Имал обаче едно изискване - да бъде изместен в България. Това предпочитание той посочил още при ареста му у нас през 2002 година

Йоца Амстердама ще получи отбрана от спецслужбите и в случай че опише съответно пътя на кокаина от Колумбия към Европа. У нас Йосич е обвинен в седем знакови убийства на босове от подземния свят. В листата са Поли Пантев, Иван Тодоров -Доктора, Милчо Бонев - Бай Миле, Евгени Стефанов - Женята, Димитър Христов - Митко Малкия, Константин Димитров -Самоковеца и Асен Петров - Шаки.

Проверяват Ковачки поради Сретен Йосич

Енергийният необут Христо Ковачки може да попадне в полезрението на сръбската полиция около тогавашния си бизнес сътрудник Сретен Йосич. Покрай делата, водени против един от най-мощните наркобосове на Балканите, стартира следствие на негови покупко-продажби. Вече са задържани няколко души, обвинени в сериозна корист с власт и източване на милиони. Според полицията в Белград енергийният необут е бил доведен в Сърбия с избрана цел от Сретен Йосич, а точно – да докара до банкрут основни предприятия.

Според други изявления в сръбския щемпел Йоца Амстердама е получил и комисиона от Христо Ковачки. Парите са били преведени след приватизацията на предприятието “Траял”.

Последните арести в Сърбия на чиновници от Агенцията за приватизация са свързани със покупко-продажби от 2005 година до юни 2008 година Именно тогава са подписани и множеството от покупко-продажбите на родния енергиен необут.

Самият Христо Ковачки отхвърля да се е познавал в миналото със Сретен Йосич и твърди, че не е прибягвал до непознато лобиране, с цел да реализира бизнес ползите си в Сърбия. Въпреки това има сведения, че двамата са забелязвани неколкократно по време на срещи в Белград.

Христо Ковачки стартира да навлиза интензивно в Сърбия през 2007 година Тогава той стартира да изкупува локални предприятия. За малко време българските компании "Брикел " ЕАД и "Медия свят " купуват три предприятия в Крушевац - "Траял корпорация ", "Топлана " и "Победа ". Чрез подставени лица Ковачки става благосъстоятелност и на други обекти - мина Ковин, както и компаниите "Невена " и "Сърбиянка ".

Не единствено комисионата е била част от договорката сред Ковачки и Сретен Йосич. Още при навлизането на енергийния ни необут в Сърбия се заприказва, че двамата са имали съглашение Ковачки да обезпечи в подмяна позиции на сръбския предприемач в приватизацията на енергийни и топлофикационни сдружения у нас.

Мария НИКОЛАЕВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР