Срещу БНП Париба във Франция са повдигнати официални обвинения за

...
Срещу БНП Париба във Франция са повдигнати официални обвинения за
Коментари Харесай

БНП Париба е обвинена в пране на незаконни активи

Срещу " БНП Париба " във Франция са повдигнати публични обвинявания за пране на пари от корупция и подкупи по проблема с противозаконни активи, свързани с Габон. Те са били импортирани на 11 май като част от следствието на френската благосъстоятелност на починалия президент на Габон - Омар Бонго, твърди юристът на обвиняването. Агенция " Франс прес " заяви за делото на 20 май.

" БНП Париба " е обвинена в несъблюдение на отговорностите си да упражни подобаващ дю дилиджънс, тъй като не е съобщила на оторизираните органи за подозрителна банкова сметка, в която десетки милиони евро са били употребявани нелегално от фамилия Бонго за покупката на неподвижен парцел във Франция, осведоми " Франс прес ". 

Досега френските управляващи са разследвали няколко така наречен нелегално добити облаги, само че финансови институции не са били включвани като субекти на инспекциите. Като част от настрана разследване на парични потоци, свързани с Екваториална Гвинея, са били разпитвани представители на " Сосиете женерал ", само че не се е стигнало до развой против кредитора. 

Уилям Бурдон - юрист на " Трансперънси интърнешънъл ", която е част от ищците, показва, че това е първият случай на упрекната банка, тъй като няма едри транзакции за пране на пари и за злоупотреби с обществени средства без финансов инженеринг. 

Във Франция проверяващите магистрати могат да упрекват компании или човеци когато са налица " съществени и състоятелни " улики, показващи евентуално присъединяване в противозаконни интервенции. След това те могат да решат дали да внесат обвиняване в съда, само че не вземат участие след тази фаза.

Омар Бонго е бил президент на Габон от 1967-а до гибелта си през 2009-а. Неговият наследник Али Бонго е сегашният водач на западноафриканската страна. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР