Срещите на македонската правителствена делегация в София беше широко отразени

...
Срещите на македонската правителствена делегация в София беше широко отразени
Коментари Харесай

Как македонците гледат на срещата между премиерите на България и Македония

Срещите на македонската държавна делегация в София беше необятно отразени в македонските медии. В множеството от изявленията се отбелязва, че двете страни са отворили нова страница в връзките си и са начертали нови вероятности, написа Народоосвободителна въстаническа армия.

" Първата среща сред министър председателите на България и Македония отваря нови вероятности след дългогодишните разногласия и недоразумения сред двете страни. Кавги и провокации от двете страни, които тласнаха София към обсада на македонската интеграция в Европейски Съюз през 2012 година Блокада, която се прибавя към към този момент съществуващото гръцко несъгласие “, написа скопското електронно издание „ Народоосвободителна въстаническа армия ТВ “.

Основният акцент, който са извели множеството от медиите от Скопие, е поддръжката за европейската интеграция за Македония.„ Историческо изказване на Борисов: „ Ние сме за единна Македония, която е член на НАТО и Европейски Съюз! “, е заглавието, което електронната медия „ Плус Инфо “ избира за публикацията, отдадена на срещата Борисов-Заев. Обърнато е внимание и на обещанието на български министър председател да беседва с сътрудниците си в Брюксел за участието на страните от Балканския полуостров в общността.

В София водачите на двете страни показаха подготвеност да не оставят историята да разделя двата народа, а да работят за тяхното доближаване, означават още от редакцията. „ Радио Слободна Европа “ обръща внимание на смисъла, което българският водач отдава на инфраструктурното свързване на двете прилежащи страни, написа Агенция „ Фокус ”.

„ Историческите проблеми ще бъдат преодолени със взаимни тържества, именуване на улици и поддръжка за участието на Македония в Европейски Съюз и НАТО “, разясняват на собствен ред в македонската редакция на Deutsche Welle. Скопският ефирен канал „ Телма “ обръща внимание, че в София двамата министър председатели дружно са положили цветя пред паметника на цар Самуил – самодейност, която е отправена от Заев по отношение на настояването на България за взаимно честване на исторически празници като Илинден и Деня на Св. св. Кирил и Методий, и взаимно удостояване на исторически персони.

Министър-председателят на България Бойко Борисов ще посети Македония и „ ще се поклони пред паметника на нашата обща история “, са думите на премиера Зоран Заев, които скопското електронно издание МКД цитира след днешните договаряния сред водачите на двете прилежащи страни. Безспорно, най-положителният резултат от срещата в София е решението за сключване на Договор за добросъседство сред България и Македония. Това би трябвало да се случи на 2 август, когато се празнува Илинден.

На какъв език обаче ще бъде направен документът? Това е въпрос, който на този стадий остава отворен, разяснява македонската осведомителна организация „ Макфакс “. България е първата страна, признала Република Македония, само че не и съществуването на македонска нация и македонски език. Официална София стои зад тезата, че македонският език съставлява районна форма на българския език, основан на българския акцент. Пробив във връзка с договарянията за езика е реализиран през 1999 година, когато тогавашният министър председател Иван Костов призна правото на Македония да си служи с формалния език. По предписание обаче формулировката, която България употребява за македонския език, е " формален държавен език " или " формален език на страната ".

С оглед на тези условия Зоран Заев не бе сюрпризиран от въпроса на представителите на македонските медии дали договорът сред двете страни ще бъде подписан на македонски, български или „ на някакъв различен език “.

„ Има думи, които биха могли да имат друго пояснение. Ние, като страна, първи признахме Република Македония. В Конституцията ни е казано какъв език има тази страна. Съответно, договорът би трябвало да бъде подписан на езика, разказан в нейната конституция. Затова в този момент считам, че когато външните министри за финален път прегледат документа, тогава с премиера и останалите сътрудници ще вземем решение ", отговори българският министър-председател.

" Думите на Борисов може да се изтълкуват като сигнали в две направления. Първо, че България и в бъдеще ще пази позицията на непризнаване на македонския език. Борисов деликатно избираше думите и не употребява нито един път " македонски език ". От друга страна, той уточни опцията след окончателното разглеждане на документа да бъде взето някакво решение. Това би могло да значи решение на езиковия спор и признание на македонския език - невиждан исторически ход в двустранните връзки ", разяснява организацията.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР