Срещата в украинския град Лвов между турския президент Реджеп Тайип

...
Срещата в украинския град Лвов между турския президент Реджеп Тайип
Коментари Харесай

Ердоган, Зеленски и Гутериш разговаряха 40 минути. Предложи ли турският лидер среща с Путин?

Срещата в украинския град Лвов сред турския президент Реджеп Тайип Ердоган, украинския му сътрудник Володимир Зеленски и генералния секртар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш продължи 40 минути, оповестяват украински медии. Очаква се тримата да дадат конференция.

Зеленски, Ердоган и Гутериш разговаряха в замъка " Потоцки ", принадлежал в миналото на полски магнат. Ердоган е в непоколебим тъмносин костюм и вратовръзка на червени и сини диагонални райета, до момента в който Зеленски не е изменил на " военния " си жанр - той е с тениска с къси ръкави в цвят каки, тъмнозелени дънки и маратонки. Гутериш също е в формален костюм, само че без вратовръзка.

Очакваше се тримата да обсъдят стъпките, които могат да бъдат подхванати за прекъсване на съветско - украинската война с дипломатически средства и посредством усилване на дейностите по механизма, открит за износа на украинско зърно към международните пазари.

Първоначално се организира и диалог Ердоган - Зеленски.

Това бе първата директна среща сред двамата водачи след началото на войната в Украйна. Според турски медии Ердоган ще предложи на Зеленски да провежда негова среща с съветския президент Владимир Путин. Идеята е тя да бъде част от пътна карта по урегулиране на спора в Украйна.

В информацията, която пусна в Телеграм канала си, обаче Зеленски не заяви за това.

И написа:

" Визитата на турския президент в Украйна е мощен сигнал за поддръжката от такава могъща страна. По време на срещата в Лвов обсъдихме с Реджеп Тайип Ердоган опциите за рационализиране на самодейността по експорт на зърно, обстановката към Запорожската АЕЦ и нуклеарния шантаж от страна на окупаторите, огромната кражба от страна на Русия на зърно на краткотрайно окупираните украински територии. Също по този начин засегнахме въпросите на съдействието в региона на защитата. "

Преди да се срещне със Зеленски, Ердоган посети историческото Личаковско гробище, едно от най-старите в Европа. Още не е ясно кой монумент е уважил турският президент, защото в гробището има Мемориал на Украинската национална войска и Секретен сътрудник дивизията " Галичина ". От северната му страна пък се намира различен мемориал - Марсово поле. Паметникът е повдигнат в памет на 3800-те руски войни, починали по време на Великата отечествена война и в битка с въстанническата Украинска национална войска.

Самолетът на президента Ердоган се приземи в полския град Жешув, откъдето президентът потегли за западноукраинския град Лвов с кола.

Зеленски уточни, че е разискал с турския президент опциите за надграждане на самодейността за експорт на зърно, както и обстановката към АЕЦ Запорожие.

Засилването на съдействието ни ще докара до подсилване и на двете страни, уточни още украинският водач.

По време на визитата на Ердоган е било подписано съглашение сред Турция и Украйна за реконструкцията на повредена вследствие на войната инфраструктура, показва турската телевизия НТВ.

В рамките на двустранния си диалог президентите са разискали всички аспекти на връзките сред Анкара и Киев на стратегическо ниво, добавя малкия екран.

На тристранната среща Зеленски-Ердоган-Гутериш в Лвов от турска страна са участвали също външният министър Мевлют Чавушоглу, ръководителят на разследващата организация Разузнавателна служба на Турция Хакан Фидан и представителят на президентството и консултант на Ердоган Ибрахим Калън.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР