Срещата между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар

...
Срещата между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар
Коментари Харесай

След срещата Блинкън -Лавров: Дипломатическите усилия ще продължат

Срещата сред съветския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън в Женева завърши. Двамата разговаряха час и половина, съобщи сътрудник на ТАСС.

Русия и Съединени американски щати се схванаха идната седмица Вашингтон да показа писмени отговори на съветските оферти за гаранции за сигурността. Това съобщи на конференция след срещата си съветският външен министър, представен от ТАСС.

" Днес обсъждахме Украйна. Нашите американски сътрудници пробваха още веднъж да подчертават върху проблемите на границата сред Русия и Украйна, пробваха се да обвържат всичко друго с нуждата от по този начин наречената деескалация. Това към този момент се трансформира в проклинание. Ще подчертая още веднъж обаче, че в последна сметка се разбрахме, че идната седмица ще ни бъдат показани писмени отговори на нашите оферти ", сподели министърът.

Лавров сподели, че разговорът ще продължи и изрази вяра, че пристрастеностите към Украйна ще се охладят. Той още веднъж повтори, че Русия не е опасност за съседката си.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен дефинира полемиката със Сергей Лавров в Женева като „ откровена и съдържателна”. Блинкен осведоми, че двамата с Лавров а се съгласили, че дипломатическите старания би трябвало да продължат.

Държавният секретар удостовери, че идната седмица Съединени американски щати ще показват документално своите визии по отношение на въпросите на сигурността, а по-късно ще се организира нова среща.

Съединени американски щати остават на мнение, че различията с Русия би трябвало да се вземат решение по дипломатически път, само че имат подготвеност за бърз и сериозен отговор при положение на навлизане на Русия в Украйна.

„ Всички сме еднообразно отдадени на пътя на дипломацията и разговора, с цел да се опитаме да разгадаем нашите разногласия”, сподели държавният секретар. „ Но ние също по този начин се ангажираме, в случай че това се окаже невероятно и Русия реши да продължи експанзията си против Украйна, да дадем обединен, бърз и корав отговор.

Русия би трябвало да приключи експанзията си по отношение на Украйна, с цел да може да продължи работата си със Съединени американски щати по плана на съглашението за гаранциите за сигурност, сподели още той.

Пазарлъци, свързани с опцията Украйна сама да дефинира своето бъдеще, са невъзможни, съобщи държавният секретар. Той означи, че на срещата си с Лавров е обрисувал редица „ въпроси и фундаментални правила “, които Съединените щати, техните сътрудници и съдружници имат намерение да пазят. " Това включва въпроси, свързани с ограничението на суверенното право на украинския народ да дефинира личното си бъдеще. Тук не може да има пазарлъци ", сподели Блинкен.

Пред Лавров той е изразил загрижеността на Съединени американски щати от дейностите на Руската федерация освен във връзка с Украйна, само че и в други елементи на света.

По време на срещата Лавров е повторил, че Русия не има намерение да нахлува в Украйна. „ Чухме изказвания от съветски публични лица, че не имат намерение да нахлуват в Украйна. Наистина Лавров ми повтори това през днешния ден. Но това, което се вижда, са дейностите и постъпките “, сподели държавният секретар.

Блинкен сподели, че е предложил на Лавров съветските войски да бъдат изтеглени от границата с Украйна, с цел да удостовери, че няма проекти за инвазия.

Преди договарянията и двете страни обявиха, че не чакат пробив, а заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков съобщи, че Русия не се опасява от никого, даже и от Съединени американски щати. Думите му бяха в отговор на въпрос, заложен от телевизия Си Би Ес Нюз, дали Русия е застрашена от Украйна.

Отношенията сред Съединени американски щати и Русия са на " рисково сериозно равнище ", сподели още Рябков, само че изрази вяра, че ще убеди Вашингтон да промени метода си.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР