Срещата между двамата лидери продължи близо шест часа. Споразумението се

...
Срещата между двамата лидери продължи близо шест часа. Споразумението се
Коментари Харесай

Путин и Ердоган се споразумяха за буферна зона в Сирия

Срещата сред двамата водачи продължи близо шест часа.

Споразумението се възприема като победа за Турция и неприятна вест за кюрдите. След продължителни диалози турският президент Реджеп Тайип Ердоган и съветският му сътрудник Владимир Путин реализираха съглашение за основаването на така наречен " безвредна зона " в Сирия. Съгласно него кюрдските военни сили YPG - гръбнак на обединението Сирийски демократични сили (SDF), сражавала се паралелно с американските военни против Ислямска страна в Ирак и Леванта (ИДИЛ), имат 150 часа да се изтеглят от границата, след което Русия и Турция ще стартират патрул. Според Анкара YPG е отклонение на считаната от турското държавно управление за терористична организация Кюрдска работническа партия (PKK).

Срещата сред двамата водачи продължи близо шест часа във вторник и завърши едвам два часа преди да завърши примирието, контрактувано сред Турция и Съединени американски щати. То предвиждаше Анкара да спре интервенция " Извор на мира " против кюрдските бойци за 120 часа, с цел да могат те да се изтеглят от региона към общата граница. Всичко това стана допустимо, откакто Съединени американски щати изненадващо прекатурна досегашната си политика и изтегли войските си от района, като на процедура даде на Турция " зелена светлина " за деяние.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Win-win za Анкара и Москва

Споразумението сред Ердоган и Путин незабавно беше възприето като победа за Турция и неприятна вест за кюрдите. Руската военна полиция и сирийските гранични чиновници ще влязат в сирийската страна на сирийско-турската граница от обяд в сряда. YPG има 150 часа, с цел да се отдръпна на 30 км от границата, а от 18:00 ч. локално време идващия вторник съветската военна полиция и турските военни ще патрулират в зона от 10 км навътре в Сирия като се изключи де факто кюрдската столица Камишли.

От друга страна, съглашението е от огромна изгода и за Русия, която влиза в ролята на медиатор в диалозите сред Турция и кюрдите. Такъв по-рано бяха Съединени американски щати, само че изтеглянето на американските военни остави обстановката напълно в ръцете на Анкара и Москва. Споразумението също по този начин прави Русия поръчител в на съглашението от Адана от 1998 година сред Анкара и Дамаск, което даваше на Турция гаранции, че Сирия ще овладява кюрдски бойци, настоящи против северната ѝ съседка - в това число такива от PKK.

Освен това в новото съглашение Турция и Русия поемат ангажимент към опазване на териториалната целокупност на Сирия и за връщането на сирийски бежанци.

Как се стигна дотук

В началото на месеца Съединени американски щати взеха решение да изтеглят войските си от Североизточна Сирия, оставяйки Турция независимо да задейства дълго плануваната си интервенция против кюрдските сили в тази част на страната. Така на процедура Вашингтон позволи на Анкара да предприеме дейности по източния сектор на границата със Сирия и прекатурна политиката си за отбрана на кюрдите, към която се придържаше до този миг. Съвместно със SDF американските военни съумяха да отвоюват от ИДИЛ и да слагат под надзор забележителна част от територията на изток от река Ефрат. След това американските военнослужещи останаха в региона.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР