Среща посветена на 195 годишншната от рождението на лейди Емили

...
Среща посветена на 195 годишншната от рождението на лейди Емили
Коментари Харесай

195 г. от рождението на лейди Странгфорд

Среща отдадена на 195 годишншната от рождението на лейди Емили Странгфорд се организира през днешния ден в пещерското село.

Срещата се състоя с помощта на Кметство Радилово и Община Пещера. Събитието е вписано в Културния календар на Пещера.

Гости на срещата бяха Йордан Младенов- кмет на община Пещера и неговата заместничка Гълъбина Карамитрева, Мария Ангелова- кмет на с. Петрич, Илия Македонски- зам.-кмет на община Златица, Радка Кочева- специалист РЕКИЦ. Участие в срещата взеха представители на РИМ- Пазарджик, исторически музей Перущица, ИМ-Карлово, представители от читалищата в с.Петрич, община Златица, Радилово.

Участниците в срещата сервираха цветя пред паметната плоча на англичанката, която обичаше българите – виконтеса Странгфорд.

Участниците във форума бяха осведомени с обстоятелства случили се преди 146 години под формата на сведения, писма и други документи оповестени през 1876г. в българския и непознат щемпел.

През 2005г., НЧ „ Зора-1903 “ в Радилово осъществя план „ Да си спомним и съхраним делото на лейди Странгфорд “ с поддръжката на Община Пещера, РИМ Пазарджик и Република България „ Никола Фурваджиев “ Пазарджик. Проектът продължи три месеца, в които трябваше да бъдат издирени 102 документа по боблиографска информация отразяващи делото на лейди Странгфорд в Българи, с цел да бъде основана непрекъсната експозиция и документален филм.Открити са 70 документа. Вече 15 години от основаването на експозицията не престават да бъдат събирани сведения и информация за нейното дело.

На срещата бяха поканени за присъединяване представители от 6-те обитаеми места в които са издигнати лечебни заведения и откриватели на делото на лейди Странгфорд.

След потушаване на Априлското въстание през 1876 година, в Европа се инициира акция в отбрана на българското население. Лейди Емили Ан Странгфорд е британската аристократката, която се заема с едно благородно дело: да построи шест лечебни заведения, които тя съумява да оборудва със събраните от нея близо 30 хиляди английски лири.

Една от тези лечебни заведения се намирала в Радилово, както и в Батак, Перущица, Панагюрище, Карлово и в село Петрич. Емили осиновява шест български девойки и ги води със себе си в Англия с концепцията да им обезпечи обучение и по-късно те да се завърнат назад тук, с цел да станат учителки.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР