Среща по казуса със задържането на българските риболовни кораби от

...
Среща по казуса със задържането на българските риболовни кораби от
Коментари Харесай

Среща по казуса със задържаните български кораби ще се проведе в земеделското министерство

Среща по проблема със задържането на българските риболовни кораби от румънските управляващи ще се организира в Министерството на земеделието. На диалозите ще участват представители на всички наранени страни по случая. Корабите бяха арестувани в четвъртък вечерта с претекста за противозаконен улов на акули.

Рибарите ни се завърнаха без повдигнати обвинявания, само че корабите им останаха на пристанището в Констанца. Няма и конкретика дали и каква глоба, вероятно ще им бъде наложена. Според служебния бранител на единия от капитаните, оптималното наказване за противозаконния улов в Румъния е в размер на 100 хиляди лв..

Вчера от думите на заместник-земеделския министър Георги Събев стана ясно, че българските институции не са сигурни дали задържането на българските кораби в пристанището в Констанца е законно. Причината за това е, че към момента няма формален акт, на чиято основа рибарските плавателни съдове да останат арестувани от румънските управляващи.

Рибарите бяха пуснати в събота след разпити. Те обявиха, че са спазили разпоредбите на Европейска комисия за лов на риба, която им дава право на улов там, където са били арестувани - на 52 морски благи от румънския бряг, което е отвън териториалните води на северната ни съседка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР