Средствата за работна заплата за съответен период, се използват за

...
Средствата за работна заплата за съответен период, се използват за
Коментари Харесай

Разпределяне на средствата за работна заплата в предприятията


Средствата за работна заплата за подобаващ интервал, се употребяват за установяване и погашение на съществени месечни заплати по трудовите контракти, спомагателните хонорари за по-висока подготовка и реализирани резултати за годината или за различен избран интервал, както и за други спомагателни хонорари. Какви могат да бъдат по тип и размери, по какъв метод може да се променят изискванията за приемането им, дава отговор Тодор Капитанов.

Средствата за работна заплата се дефинират по тип, размери и условия за изменение, като за обособени доплащания се прибавят и други регламенти. Така да вземем за пример по отношение на спомагателното трудово заплащане за трудов стаж и професионален опит за новопостъпили служащи или чиновници се конкретизират изискванията, прилагани за определяне подобие на работата, длъжността или специалността при различен шеф, с оглед зачитането на стаж.



В рамките на наличностите и законовите условия, работодателят разпределя средствата за работна заплата въз основа на одобрената бройка и конструкция на личния състав, размера на главните месечни заплати по длъжности, размерите на спомагателни хонорари с непрекъснат темперамент (за добит трудов стаж и професионален опит или така наречен „ калс “ прослужено време), постигнатите резултати и цели на компанията и други.

 istock istock

Работодателят може да поправя плановете за размера и разпределението на средствата за работна заплата при промени в изброените горе индикатори и условия. Пример за сходно събитие е изменението на нивото на минималната работна заплата за страната или пък подписването на групов трудов контракт, в който има договорености по отношение на заплащанията. За второто е належащо обаче предприятието да бъде обвързано с действието на груповия трудов контракт.

Индивидуалният размер на главната месечна заплата на работещите по трудово правно отношение при цялостно работно време не може да бъде по-нисък от нормативно избрания най-малък застрахователен предел по съществени стопански действия и класове специалности на работната заплата за страната. Конкретните размери на самостоятелните съществени месечни заплати на служащите и чиновниците, се дефинират по реда и изискванията, избрани в Кодекса на труда в България и в съответните вътрешни правила за работна заплата на обособеното дружество.

При разпределението на работната следва да бъде конкретизирано и в допълнение заплащане за добит трудов стаж и професионален опит в размер на процентно съответствие от самостоятелната съществена месечна заплата за всяка година за добит трудов стаж и професионален опит. Придобития трудов стаж и професионален опит се потвърждава въз основа на предоставените документи за трудов стаж и темперамент на осъществяваните действия.

Документи, които служат за доказване, са трудовата брошура, професионална характерност, длъжностна характерност, карти за оценка на работното място и други
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР