Средствата, похарчени от футболните клубове по целия свят за трансфери

...
Средствата, похарчени от футболните клубове по целия свят за трансфери
Коментари Харесай

Нещо невиждано от 10 години при футболните трансфери

Средствата, изхарчени от футболните клубове по целия свят за прехвърляния през предходната година, са спаднали с 23,4 % по отношение на миналата година. Това демонстрират данните на ФИФА, оповестени в понеделник.

През 2020 година клубовете са похарчили общо 5,63 милиарда $ за нови играчи, до момента в който през 2019 година сумата е била 7,35 милиарда, сочи отчетът на международната централа. Това е най-ниската сума от 2016 година насам, когато бяха осъществени прехвърляния на обща стойност 4,6 милиарда $. Освен това за първи път от десетилетие парите покупко-продажбите с играчи са намалели по отношение на предходните 12 месеца.

Не е изненада, че лимитираната трансферна интензивност се дължи на рецесията с ковид, регистрират от ФИФА. Нямаизненада и във обстоятелството, че по-голямата част от разноските за прехвърляния идват от европейските клубове, въпреки огромна част от тях да са в затруднено финансово състояние поради прекъсването на шампионатите и провеждането на мачове пред празни трибуни.

Английските клубове още веднъж оглавяват класацията на разноските с вложени 1,627 милиарда $. Италия е на второ място със 731,5 милиона $, а Испания, Германия и Франция са идващите.

Клубът с най-големи разноски в Европа през 2020 година е Челси, следван от Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Барселона и Ювентус.

Най-големите суми за прехвърляния отвън Европа са изхарчени в Бразилия и Съединени американски щати. Испания пък е на върха в класацията за доходи, генерирани от прехвърляния, със 785,7 милиона $.

Броят на общите покупко-продажби в международен мащаб, в това число заеми и безвъзмездни прехвърляния, също спада за първи път от десетилетие. През 2020 година са били осъществени общо 17 077 покупко-продажби, до момента в който през 2019 година те са били 18 047.

Основната част от осъществените прехвърляния с парична стойност са за суми до 500 000 $ - общо 55,7 % от всички такива покупко-продажби. Трансферите за над 5 милиона $ са единствено 1,3 % от всички подписани контракти и към 10 % от тези с трансферни суми.

В женския футбол осъществените покупко-продажби през 2020 година са 1 035, което съставлява растеж с 23,7 % по отношение на 2019 година. 87,6 % от всички покупко-продажби обаче са със свободен трансфер.

function showNative(obj) { setTimeout(function () { if ($( ".suggested-news " ).length > 0) { var nativeAdNumber = $(`.suggested-news`).children().length; var movedFirstRowArticle; var nativeAdd = $(`` + `` + `` + `` + `
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР