Средновековни църкви с уникална архитектура и стенописи, панорамна гледка от

...
Средновековни църкви с уникална архитектура и стенописи, панорамна гледка от
Коментари Харесай

Древни църкви, скален водопад и най-големият въжен мост в страната привличат туристи в Западна България

Средновековни църкви с неповторима архитектура и фрески, панорамна панорама от един от най-високите водопади в България и най-големият въжен парк в страната. Това са единствено част от туристическите планове на към час път от София, осъществени по ръководените от Министерството на районното развиване и благоустройството стратегии за трансгранично съдействие с Република Северна Македония и със Сърбия.

С над 240 хиляди евро бе оголен капацитетът за туристическо посещаване на водопада Полска Скакавица. Той се намира единствено на 98 км от българската столица. Феноменът е разгласен за естествена забележителност през 1968 година поради изключителната естествена и културна значителност. Висок е 3 метра, а денивелацията от най-високата му точка до равнището на река Струма е 70 метра. Със средствата е рехабилитиран сектор от общински път, построени са еко пътеки, обособено е място за паркиране и зони за отдих и наблюдаване. Така туристите могат да видят извънредно живописната панорама към долината на река Струма, скалния масив на водопада и покрайнините му. Посетителите имат и по-голям избор от пешеходни направления, по които да се срещнат с естествените запаси на региона, с опция за наблюдения на водопада от разнообразни точки. В региона има непокътнати неповторими местообитания, в които има доста редки и застрашени типове животни и растения, част от които ендемични – намират се само в тази част на България. Тук се срещат и доста предпазени от закона типове, като пепрудите Поликсена, Голямата огневка, Едрата синевка, Четириточковата еуплагия, бръмбара рогач и доста други.

За феновете на поклонническия туризъм, българската просвета и ранна архитектура, е целесъобразно да посетят Средновековната черква „ Свети Архангел Михаил “ в гр. Рила, област Кюстендил. С близо 223 хиляди евро в античния храм бяха направени консервация, реституция, частична реорганизация на средновековната постройка и фрески. Според експертите църквата е издигната преди Рилския манастир. Храмът е включен в Регистъра на Министерство на културата за недвижимите културни полезности от национално значение. „ Свети Архангел Михаил ” е една от дребното добре непокътнати църкви на Балканите, датирани от 12 век. Изключително живописна е и възрожденската стенописна украса, обичайно подчинена на патрона на храма – Свети Архангел Михаил. Проектът се извършва от общините Рила и Старо Нагоричане.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР