Средносрочната бюджетна прогноза съдържа изискваната съгласно Закона за публичните финанси

...
Средносрочната бюджетна прогноза съдържа изискваната съгласно Закона за публичните финанси
Коментари Харесай

Минималната заплата става 650 лв. от 2021 г., въвеждат по-справедлив модел за таксуване по пътищата от 2019-а


Средносрочната бюджетна прогноза съдържа изискваната според Закона за обществените финанси параленост на макроикономическата прогноза на Министерството на финансите с тази на Европейска комисия. Включена е и параленост на прогнозата на Министерството на финансите с прогнозата на Европейска комисия във връзка с индикаторите на бранш " Държавно ръководство “. Макроикономическата прогноза се базира на допусканията за съществени индикатори на външната среда на Европейската комисия, Световната банка, Международния валутен фонд и Министерството на финансите, настоящи към месец март 2018 година.

Средносрочната вероятност се обвързва със заложения приоритет за опазване на стабилността на обществените финанси и се показва в следване на към този момент избраните фискални цели за продължение на фискалната консолидация и придържане на близка до уравновесена позиция на бюджетното салдо в средносрочен небосвод. В бюджетната прогноза за интервала 2019-2021 година задачата за салдото по КФП за 2019 година и 2020 година се резервира надлежно на недостиг в размер на 0,5% от Брутният вътрешен продукт и на уравновесено бюджетно салдо в сходство със заложената в обновената средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2018-2020 година За 2021 година е планувано поддържане на уравновесен бюджет.

Политиката в региона на налозите се характеризира с предвидимост, като в същото време се предизвиква развиването на бизнеса и капиталовата интензивност посредством опазване на ниските данъчни ставки за директните налози, необятна данъчна основа и малцина данъчни преференции. Важна роля за реализиране на задачите на данъчната политика и за увеличение на приходите от налози, осигурителни вноски и такси има повишението на успеваемостта при тяхното администриране. Приходната част на бюджета в средносрочен проект демонстрира наклонност на понижение от 36,9% от Брутният вътрешен продукт за 2019 година до 36,1% от Брутният вътрешен продукт през 2021 година, което се дължи главно на прогнозните доходи от фондовете на Европейски Съюз.

Предвижда се посредством усъвършенстване на разноските на бюджетните организации и повишението на успеваемостта на обществените разноски в обособените браншове и усилване на техния принос за повишение на икономическия напредък общите разноски по КФП в средносрочен проект да намалеят от 37,4% от Брутният вътрешен продукт за 2019 година до 36,1% от Брутният вътрешен продукт през 2021 година, което съставлява средногодишна консолидационна стъпка от към 0,6-0,7 прочие п. от Брутният вътрешен продукт.

Средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2019-2021 година планува увеличение на размера на минималната работна заплата от 510 лева на 560 лева от 1 януари 2019 година, на 610 лева от 1 януари 2020 година и на 650 лева от 1 януари 2021 година.

Политиката в областта на образованието продължава стартиралото през 2017 година нарастване на възнагражденията на педагогическия личен състав в системата на междинното обучение за реализиране двойно нарастване на размера на средствата за хонорари до 2021 година, планувано в управническата стратегия на държавното управление. Осигурени са средства и за осъществяване на политиките по Закона за предучилищното и учебното обучение, в това число за обща и спомагателна поддръжка на личностното развиване на децата и учениците и финансиране на образованието на учениците в частните учебни заведения.

По отношение на защитата са обезпечени средства за поддържане и развиване на националните отбранителни качества и качествата, свързани с груповата защита, в т. ч. средства за осъществяване на утвърдените от Народното събрание капиталови планове за придобиване на авиационна техника и на многофункционални модулни патрулни кораби за Военноморски сили. Спазено е условието средствата за защита да не са по-ниски от размера на утвърждения най-малко за бранша на защитата в сходство с Програмата за развиване на отбранителните качества на въоръжените сили на Република България 2020.

През 2019 година се планува въвеждане на по-справедлив модел за таксуване за прилагане на републиканската пътна мрежа – посредством въвеждане на смесена система: електронна винетка за леки коли и ТОЛ такса за изминато разстояние за тежкотоварните коли. Изграждането и внедряването на смесена система за таксуване за прилагане на републиканската пътна мрежа като по-справедлив модел има за цел да понижи доста риска от систематичното недофинансиране в региона на поддържане на пътната инфраструктура.

Успоредно с поддържането на пътната инфраструктура, за интервала 2019-2021 година политиката на държавното управление е ориентирана към обезпечаване на финансов запас и за построяването и доизграждането на огромните инфраструктурни обекти: Автомагистрала Хемус, Автомагистрала Калотина, Автомагистрала Русе – Велико Търново, път E79 " Видин – Ботевград “, Автомагистрала Струма, Лот 3.2 от Крупник до Кресна.

Въз основа на допусканията и прогнозното чисто дългово финансиране за интервала 2019-2021 година се чака понижение на държавния дълг до равнище от 22,7 милиарда лева към края на 2021 година или 18,2% от прогнозното равнище на Брутният вътрешен продукт.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР