Средно за Европа разходите за труд (работна заплата плюс осигуровки)

...
Средно за Европа разходите за труд (работна заплата плюс осигуровки)
Коментари Харесай

България е последна по цената на труда в Европа

Средно за Европа разноските за труд (работна заплата плюс осигуровки) възлизат на 28 евро за час положен труд. Техният размер се образува от брутната заплата и спомагателни отчисления, като да вземем за пример обществените осигуровки.

България в дъното на таблицата

Най-висока е цената на труда в Дания - 46,90 евро за отработен час, а най-ниска в България - 6,40 евро, сочат данните на Федералната статистическа работа „ Дестатис ". В долната част на класацията са няколко постсоциалистически страни, в които почасовите разноски за труд са към 10 евро – Хърватия, Унгария, Полша и Литва. Предпоследна е Румъния със междинен разход за труд на час от 7,70 евро.

Ако вземем единствено промишления бранш, разноските за труд във Федералната република са измежду най-високите в Европейски Съюз – 41,60 евро за час. Това слага Германия на трето място в Европейски Съюз по този индикатор след Дания и Белгия. А в случай че към промишления бранш прибавим сферата на услугите, Германия се оказва на седмо място с 36,70 евро разход за час труд.

В Германия през 2020-а година работодателите са плащали върху 100 евро брутно заплащане в допълнение приблизително по 27 евро. Това е под междинното за Европа (32 евро) и доста по-малко от заемащата първо място по този индикатор Швеция, където на 100 евро брутна заплата се заплащат по 47 евро в допълнение от работодателите. В това отношение Германия попада на 12-о място в Европа.

В Германия отражение върху размера на спомагателните заплащания напоследък дадоха държавните помощи, отпуснати по отношение на пандемията – съкратеното работно време, дотациите и данъчните облекчения.

„ Когато тези заплащания нарастват, респективно понижават спомагателните разноски за труд по линия на работодателите ", показват от Федералната статистическа работа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР