Средно около минута отнема , показват първоначалните данни за един

...
Средно около минута отнема , показват първоначалните данни за един
Коментари Харесай

Пореден експеримент на ЦИК: Гласуваме на машина за около минута

Средно към минута лишава, демонстрират първичните данни за един от трите опита на Централната изборна комисия, извършен в столичния регион „ Триадица “, съобщи БГНЕС.
" Протече много сходно с предходните опити. Сбъднаха се упованията ни, че ще съумеят да гласоподават близо 100 души за тези 3 часа, в които го организирахме. Не бих могъл разясня резултатите от него, тъй като те занапред би трябвало да бъдат обработени. Очаквах въпреки всичко, че ще се окаже, че в огромния град времето, належащо на хората да гласоподават на машина, ще бъде по-малко от това в предходните проби отвън София. Това ще мога да потвърдя най-рано на следващия ден, когато разгледаме данните “, разяснява пред БГНЕС Цветозар Томов, представител на ЦИК.
 Диана Евтимова: Минута и 20 секунди е междинното време за гласоподаване с машина Диана Евтимова: Минута и 20 секунди е междинното време за гласоподаване с машина
„ Ние направихме симулация от машинното гласоподаване, като направихме това малко по-различно от опитите на ЦИК, тъй като мери...
В продължение на 3 часа – от 10.00 до 13.00 часа през днешния ден, той следи опита в 22-ро учебно заведение в регион " Триадица “. Такива се организираха още в „ Люлин “ и „ Подуяне “, а няколко дни по-рано сходни гласувания имаше и в Доброславци и Сливница.
" Различно е времето на хората, които гласоподаваха пробно. Средното време е към 1 минута. Може да се окаже даже, че е по-малко за днешния опит “, посочи Томов. " Хората, които имат опит с електронни устройства или са дали своят вот машинно на предходните избори, се оправят по-бързо. Човек, който познава метода на гласоподаване с машина се оправя за към 30-40 секунди “, добави той.
Тук се има поради единствено времето, което гласоподавателят прекарва на самата машина – от връчването на смарт картата до нейното връщане. Отделно има софтуерно време, в което гласоподавателят се записва в секцията. " Не можем да възпроизведем това напълно достоверно при тези проби, по тази причина главно следим машинното време “, разяснява още Цветозар Томов.
Той признава обаче, че към 10 на 100 от хората се затрудняват при работата с техническите устройства. В някои случаи се постанова те да бъдат подпомагани. " Явно е, че ще има и такива случаи в изборния ден. Тогава комисиите не могат да следят вота на гласоподавателя, би трябвало да инструктират отдалечено. Трябва да мислим за това по какъв метод и какви указания са възможни следователно. Те би трябвало да са дадени по този начин, че да не се нарушава тайната на вота “, уточни още представителят на ЦИК.
 ЦИК: Жените гласоподават с машина по-бързо от мъжете ЦИК: Жените гласоподават с машина по-бързо от мъжете
Имаме подадени близо 30 000 заявки за гласоподаване отвън страната, най-вече са подадените заявки в Турция, Англия и Германи...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР