Средният размер на жилищен кредит в София през тази година

...
Средният размер на жилищен кредит в София през тази година
Коментари Харесай

Средният жилищен кредит в София е 234 000 лв.

Средният размер на жилищен заем в София през тази година е 234 000 лв., което съставлява приблизително финансиране от 69% от цената на парцелите. Това сочат данни на ОББ, показани по време на конференция на тематика " Тенденциите в имотния и ипотечния пазар ".

Според данните на Българска народна банка през първите девет месеца на тази година са отпуснати ипотечни заеми в размер на 4,9 милиарда лева, което е растеж от 27% по отношение на същия интервал на предходната година, когато сумата е била 3,8 милиарда лева Данните на Българска народна банка включват освен заемите за покупка, само че и тези за рефинансиране на заеми от други банки.

По данни от Агенцията по вписванията 24 000 нови имотни покупко-продажби са изповядани в София за миналите девет месеца, което съставлява 4% спад по отношение на аналогичния интервал на предходната година. Вписани са 11 863 ипотеки, като този брой образува над 34% от общия брой за България. Тази статистика се удостоверява и по отношение на данните на ОББ, където 40% от отпуснатите ипотечни заеми са за парцели в столицата.

По отношение на типовете кредитиране - 74% са за покупка на парцел, 4% - за настоящи потребности и 22% - за рефинансиране, споделиха още от ОББ. Жителите на София избират по-дългите периоди, като 64% от заемите се отпускат за период сред 21-30 години. Най-често парцели с ипотечен заем купуват клиентите сред 30 и 39-годишна възраст, които са 54% от всички кредитополучатели на банката.

За поредна година най-многобройна е категорията на отпуснати заеми на клиентите с най-високи месечни приходи (над 3500 лева.) или общо 42% от жителите на столицата.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР