Средният лихвен процент по ипотечни кредити в САЩ регистрира най-силното

...
Средният лихвен процент по ипотечни кредити в САЩ регистрира най-силното
Коментари Харесай

Лихвите по ипотеките в САЩ с най-силен седмичен ръст от 1987 г. насам

Средният лихвен % по ипотечни заеми в Съединени американски щати записва най-силното си седмично покачване от 1987 година насам.

Това демонстрират данните на компанията за жилищно финансиране Freddie Mac, представени от Ройтерс.

Средната ставка по 30-годишните ипотеки с закрепен лихвен % се е повишила с повече от половин процентен пункт до 5.78%, което е най-големият едноседмичен скок за последните 35 години.

Лихвите по най-популярния жилищен заем в Съединени американски щати набъбнаха, откакто Федералният запас увеличи главният лихвен % със 75 базисни пункта в опит да забави стопанската система и да потуши инфлацията, която е на 40-годишен връх.

„ По-високите лихви по ипотеките са резултат от смяната в упованията за инфлацията и посоката на паричната политика. По-високите лихвени проценти по ипотечните заеми ще доведат до известно изстудяване на жилищния пазар след взрива, който преживяхме, излизайки от пандемията. А това, в последна сметка, ще докара до неговото балансиране “, счита основният икономист на Freddie Mac Сам Хатер.

Ипотечните лихви се покачиха внезапно, в съпоставяне със същия интервал на предходната година, когато междинният лихвен % по 30-годишната закрепена ипотека беше на равнище от 2.93%.

Но все пак, към момента има повече купувачи на жилища, спрямо миналата седмица. Според анализаторите, растежът на интензивността може да е подбуден от това, че купувачите бързат поради предстоящото още по-агресивно стягане на паричната политика от страна на Федералния запас. То би могло да засегне в допълнение бранша, считат от Асоциацията на ипотечните банкери.

Композитният показател на покупките на асоциацията, който обгръща подадените заявки за ипотечен заем за еднофамилни домове, бележи растеж от 8.1% по отношение на миналата седмица. Индексът за рефинансиране пък се покачва с 3.7%.

Заявленията за покупка обаче са намалели с повече от 15% по отношение на същия интервал на предходната година, защото ниското предложение на жилищния пазар и неналичието на досегаемост, наред с възходящите лихвени проценти, оказват въздействие на търсенето.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР