Средният годишен ръст, който се наблюдава през последните години на

...
Средният годишен ръст, който се наблюдава през последните години на
Коментари Харесай

Цените на недвижимите имоти ще скочат между до 8% тази година

Средният годишен растеж, който се следи през последните години на цените на недвижими парцели е сред 8 и 10%, а упованията за тази година са да е сред 4 и 8%, разяснява ръководителят на Управителния съвет на Национално съдружие Недвижими парцели Ирена Перфанова пред Българска телеграфна агенция.

"Цените на жилищните парцели в София-център сега са сред 900 и 1500 евро на квадратен метър. Има предложения, както и действителни покупко-продажби за 2000 евро на квадратен метър за парцели в по-добро положение, в по-представителни здания и в местоположения, в които рядко излизат недвижими парцели, както и в здания с асансьори, което е типично за централната част. В южни региони междинната цена е 1000 евро на квадратен метър, а в комплексите - 700-850-900 евро на квадратен метър ", добави Перфанова.

"При първокласните парцели се регистрира по-чувствително повишаване на цените, само че това ще докара до миг на уталожване и ценовите равнища на този вид жилища първи ще спрат да се повишават ", предвижда специалистът. По думите й колкото са по-малки недвижимите парцели, толкоз по-бързо се продават и на по-висока цена. "Имотите с несъответстващи цени могат да се задържат и за една година на пазара ".

"Интересът към покупка на парцел за персонална приложимост и за инвестиция се ускорява поради ниските равнища на лихвите по депозитите и по заемите ", разяснява Александър Бочев, член на Управителния съвет на НСНИ. "През последните няколко години наклонността е доста хора да търсят различни способи за инвестиция и един от най-сигурните от тях е вложението в недвижими парцели ", акцентира специалистът.

Лихвите по ипотечните заеми също са на доста по-ниски равнища от преди две години. Експертът уточни за образец възвръщаемостта на инвестицията при двустайните жилища, тъй като те са най-търсените сега парцели. В първокласния сегмент на пазара доходността не е доста по-различна. Необходимо е преди покупката обаче да се обмисли опцията за предоставяне чартърен. Много желани са здания с портиери, защита, които дават спомагателна сигурност на наематели, които не са българи, а работят в задгранични компании.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР