Средните фирми, кандидатствали през август за спасителни COVID-грантове, още чакат парите,

...
Средните фирми, кандидатствали през август за спасителни COVID-грантове, още чакат парите,
Коментари Харесай

1700 средни фирми от август очакват спасителни COVID-грантове

Средните компании, кандидатствали през август за избавителни COVID-грантове, още чакат парите, макар уверенията на министъра на стопанската система Лъчезар Борисов за ускорение на процедурата по отпущането им.

Едва тези дни (повече от три месеца след крайния период на кандидатстване) от Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност " разгласиха лист с 1703 предприятия, утвърдени да получат безплатни помощи сред 30 000 и 150 000 лева

Сега от оперативната стратегия канят утвърдените кандидати да показват доказателства, че дават отговор на условията за бенефициент, в това число на разпоредбите в изискванията за кандидатстване, става ясно от известие, качено на уеб страницата на Министерството на стопанската система. Участници в процедурата недоумяват защо тепърва ще показват доказателства, че дават отговор на изискванията за кандидатстване.

На въпрос на " Сега " по кое време въпреки всичко утвърдените 1703 компании ще получат безвъзмездната помощ, от Министерство на стопанската система дадоха отговор уклончиво. " Изпратили сме писмо до Министерство на финансите за мнение по отношение на опцията за предплатено погашение на дотацията незабавно след подписване на договорите с утвърдените претенденти. В случай на позитивен отговор Управляващият орган на ОПИК има подготвеност за правене на заповед за изменение на Условията за кандидатстване по процедурата, като ще се планува опция за неотложно погашение на средствата след подписване на договорите ", показват от ръководещия орган на ОПИК.

За съпоставяне микро- и дребните компании, които още през май кандидастваха за грантове от 3000 до 10 000 лева, бяха одобрявани повече от четири месеца от администрацията на ОПИК и на Министерството на стопанската система. Общата сума на безвъзмездната помощ за тях бе 173 млн. лева, разпределени сред близо 21 000 дребни компании. За 6000 компании, които също аплайваха, само че поради грешки в документацията бяха отхвърлени, министър Лъчезар Борисов още преди месец даде обещание да обезпечи спомагателен запас и те също да се възползват от поддръжката.

По антикризисната мярка за потърпевши от коронакризата междинни предприятия, също има авариен лист. В него попадат малко над 400 компании, които са минали сполучливо оценяването, само че за тях не доближава финансиране. И за тях министър Лъчезар Борисов даде обещание да се търси спомагателен източник на средства. " Целта ни е да стигнем до всички, които са кандидатствали ", увери той.

Общият бюджет на мярката за междинни предприятия е 200 млн. лева Той към този момент е надхвърлен от утвърдените 1703 компании, чийто планови оферти са с обща сума от 233.645 млн. лева.

По мярката   „ Подкрепа за междинни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 “ можеха да аплайват компании с над 50 души личен състав от всички браншове на стопанската система като се изключи земеделието, където подпомагането е по линия на Програмата за развиване на селските региони, както и без предприятия, занимаващи се с риболовство, хазарт, финанси и обезпечаване.

Едно от главните условия към кандидатите беше да са записали спад от най-малко 20% в оборота по отношение на 2019 година за един от месеците в интервала от 1 февруари 2020 до месеца, предшестващ кандидатстването. Те трябваше също по този начин да имат най-малко две завършени финансови години - 2018 година и 2019 година, а оборотът им за 2019 година да е поне 1 милион лв..

Още в самото начало на процедурата безвъзмездната помощ бе съразмерно разпределена по браншове съгласно броя на междинните предприятия във всеки от тях. Така най-голямата сума - 72.5 млн. лева, бе предвидена за преработващата индустрия. За " Търговия, ремонт на коли и мотоциклети " избраният бюджет бе 34.6 млн. лева, за " Строителство " - 21.3 млн. лева, " Хотелиерство и ресторантьорство " - 13.5 млн. лева, " Транспорта " - 11.4 млн. лева и т.н. 

Проверка в листата с утвърдените претенденти фактически демонстрира, че най-вече са тези от преработвателната промишленост - 529. Следват средни фирми в търговията - 236 и строителството - 144. По-голямата част от фирмите ще получат оптималния грант от 150 000 лева

Сред спечелилите грантове има също по този начин междинни компании от добивната индустрия, енергетиката, ръководството на боклуци, недвижимите парцели, туристически организации, хотелиери (безвъзмездна помощ да вземем за пример ще получат София хотел Балкан, Космополитан, Парадайз бийч). Безвъзмездна помощ ще получат и близо 30 частни лечебни заведения и медицински центрове (например МБАЛ Света София, МБАЛ Каридас, МБАЛ Люлин), музикални компании (Пайнер), издателства, медии (Икономедия,  Дарик радио, Тв Евроком), даже и компании от ИКТ бранша (като Софтгруп, Микроинвест, Интелиджънтс системс).

Всички те може да употребяват предоставените грантове от 30 000 до 150 000 лева. единствено за покриване на настоящи потребности - разноски за закупуване на първични материали, материали и консумативи, предопределени за вложение в активността, разноски за външни услуги, режийни разходи и разноски за личен състав.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР