Средната месечна работна заплата у нас бележи ръст през четвъртото

...
Средната месечна работна заплата у нас бележи ръст през четвъртото
Коментари Харесай

Брутното възнаграждение в края на 2018 г. е 1171 лв.

Средната месечна работна заплата у нас бележи растеж през четвъртото тримесечие на 2018 година Това демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ).

Според данните, междинното брутното заплащане е 1 171 лева или с 4.8% повече по отношение на третото тримесечие на предходната година.

Най-голямо нарастване се регистрира в сферите на образованието, финансите, застраховането и добивната индустрия. Запазва се наклонността най-високи междинни заплати да получават лицата, заети в ИТ-сектора – 2 788 лева, на втора позиция по приходи са работещите в областта на финансите и застраховането – 1 933 лева и на трета са хората, наети в производството на електрическа и топлинна сила – 1 888 лева Най-ниски междинни заплати получават хората, работещи в хотелиерството и ресторантьорството – 705 лева

За последните три месеца на 2018 година, наетите лица по трудово и служебно правно отношение са намалели с 26 хиляди или 1.1%.

Най-много хора са напуснали работата си в областта на хотелиерството и ресторантьорството, растеж обаче бележат лицата, почнали работа в ИТ промишлеността и образованието.

В структурата на наетите лица по стопански действия максимален е относителният дял на наетите по трудово и служебно правно отношение в дейностите „ Преработваща индустрия “ и „ Търговия, ремонт на коли и мотоциклети “-съответно 22.0и 17.2%.

В края на декември 2018г. спрямо края на декември 2017г. наетите лица по трудово и служебно правно отношение се усилват с 14.6 хиляди, или с 0.6%. Най-голямо нарастване на наетите се следи в икономическите действия „ Строителство “ - с 6.8 хиляди, „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ - с 4.4 хиляди, и „ Хуманно опазване на здравето и обществена работа “ - с 3.1 хиляди, а най-голямо понижение - в „ Преработваща индустрия “ - с 2.3 хиляди.

В процентно изражение нарастването е най-значително още веднъж в икономическитедейности „ Строителство “ и „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ - надлежно с 5.7 и 5.2%, а най-голямо понижение е записано в „ Добивна индустрия “ - с 3.0%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР