Средна оценка много добър“ е резултатът, който са постигнали четвъртокласниците

...
Средна оценка много добър“ е резултатът, който са постигнали четвъртокласниците
Коментари Харесай

Четвъртокласниците с оценка много добър на националното външно оценяване

Средна оценка „ доста добър “ е резултатът, който са постигнали четвъртокласниците на националното външно оценяване. На него се явиха над 52 500 деца. По български език и литература учениците са изкарали приблизително 70,5 точки от 100 - резултат, съпоставим с този от предходната година.

Повишение със 7 точки спрямо 2022 година има в междинния резултат по математика, който е 64,4 точки от 100. По скалата за преобразяване на точките в оценки, при което междинен (3) се слага на 30% от оптималния брой точки, резултатът и по двата предмета е „ доста добър “.

Учениците имат по-добри знания по БЕЛ, в сравнение с по математика

Анализът демонстрира, че учениците имат по-добри знания по български език и литература, в сравнение с по математика. Преобладават учениците, получили доста добра и отлична оценка, като по математика това са 57,14%, а по български език и литература – близо 72%.

С близо 300 повече от 2022 година са изпитните работи, оценени с оптимален брой точки – 1707. 9906 възпитаници са с отлични оценки и по двата предмета, което е с 33% повече спрямо предходната година. 64 възпитаници са с оптимален брой точки – 100, по едно и също време и на двата изпита, а с 0 точки – 31 възпитаници. С по две слаби оценки са към 5% от четвъртокласниците.

Изпитът по БЕЛ

Задачите с избираем отговор по български език и литература ревизират най-вече езикови познания с прибавен темперамент. Резултатите демонстрират, че учениците сполучливо разпознават представки и синоними, като цяло схващат смисъла на прочетеното и смисъла на думите в подтекст. На диктовката успеваемостта е 75%, а на креативната задача – 63%.

Резултатите ще бъдат оповестени до 9 юни

Творческата задача демонстрира, че учениците могат да основават личен текст благодарение на картини и множеството от тях вярно обвързват дейностите на героите с изобразеното. Учениците са неуверени да предадат прочувственото положение на героите и се затрудняват да слагат заглавие.

Задачите с къс свободен отговор дават информация дали ученикът се ориентира в наличието на текста.  62% дават отговор на въпрос, който изисква схващане на причинно- следствени връзки, само че 41% не могат да посочат доказателство за отговор с образци от текста.

Изпитът по математика

Въпросите с избираем отговор на изпита по математика демонстрират доста висока успеваемост при осъществяване на изучените аритметични дейности, както и решително различаване на геометрични фигури. Най-големи усложнения четвъртокласниците са срещнали в трети въпрос, при който би трябвало да намерят изчезнала цифра в израз, обвързван със събиране на четирицифрени цифри.

Резултатите ще бъдат оповестени до 9 юни

При дилемите със свободен отговор учениците най-успешно са се справили с рационалното изчисление на числов израз, а най-ниски са достиженията им на дилемите за намиране на разположение и обиколка на правоъгълник и за работа с мерни единици.

В групата с най-високи резултати са София-град, Смолян, Пловдив, Варна, Благоевград и Перник. Добре се показват и четвъртокласниците от Плевен. Сред районите с най-ниски резултати за поредна година са Кърджали и Сливен.

В период до 15 юни, в това число, учениците могат да видят оценената си изпитна работа в оценителски център, избран от началниците на районни ръководства. Резултатите могат да се ревизират на: https://infopriem.mon.bg/login .

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР