Средиземно море се затопля неумолимо. И докато мнозина обичат да

...
Средиземно море се затопля неумолимо. И докато мнозина обичат да
Коментари Харесай

Средиземно море се затопли до екстремни температури

Средиземно море се затопля непреклонно. И до момента в който мнозина обичат да плуват във все по-топли води, специалистите предизвестяват, че повишаващите се температури са явен знак за идна крах.

Температурите от Тел Авив до Френската Ривиера или Барселона към този момент са се повишили с 3 до 5 градуса над естественото за това време на годината, настояват учени. Ефектът е видим.

Хоаким Гарабу, откривател в Института за морски проучвания в Барселона: „ Виждаме следствията. Получаваме информация от разнообразни региони на Средиземно море, като Майорка и Сардиния. Вече виждаме всеобщото изгубване на някои типове морски животни, растения и други организми. В тях, в това число корали, гъби и водорасли. Това също визира аквакултурите, уреди като ферми за миди. Те страдат от резултатите на тази морска гореща вълна. Или по-скоро тази гореща вълна се простира под и над морското ниво.

Според проучване, извършено от учени от 11 средиземноморски страни, горещите талази сред 2015 година и 2019 година са засегнали повече от 50 морски типа, причинявайки всеобща смъртност в доста случаи. Океанските учени приканват 30% от Средиземно море да бъдат предпазени от човешки действия, с цел да се даде късмет на екосистемите да се възстановят и процъфтяват.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР