Сред родните футболни запалянковци е много популярен спорът относно това

...
Сред родните футболни запалянковци е много популярен спорът относно това
Коментари Харесай

ФК Дунав – История, Интересни Факти и Анализ от Efirbet


Сред родните футболни ентусиасти е доста известен разногласието по отношение на това кой е първият клубен тим в България. Всеобщото мнение е, че това е Ботев Пловдив. Но то е неверно. В София постоянно се приказва, че Славия е първият футболен клуб у нас. Но ето какво – и това мнение е неверно. Ако би трябвало да погледнем обстоятелствата, а те детайлно са разказани в , ще стане повече от ясно, че в действителност първият български футболен тим е родом от Русе.

Началото на футбола

То е сложено точно в Русе. Тук са били най-големите играчи и първите същински професионални футболисти. А доказателство за това е и фактът, че през 1911 година се основава първият футболен тим точно тук, в дунавския град. За информация и за сравнениенапомняме, че Ботев Пловдив е учреден през 1912 година, а Славия – през 1913-та. Русенският футболен тим, апропо, носи името на река Дунав, и съставлява обединяване на три по-малки клуба, основани към едно десетилетие преди този момент. Най-известният измежду тях носи името Драконите. Това име обаче не участва измежду имената на първия футболен тим у нас, а те апропо се сменят неведнъж през годините – “Сава”, “Напредък”, “Варуш”, “Ангел Кънчев”, “Раковски”, “Русенец”, “Динамо”, “Спартак” и доста други. Как обаче се стига до основаването на Дунав? Кой донася футбола у нас? Това се случва при започване на века, когато швейцарският учител Жорж дьо Режибюс идва в България с задачата да преподава футбол. Той се заселва точно в Малката Виена и бързо възпламенява локалните по най-великата игра в света на спорта. И до момента в който Дунав е единственият роден футболен клуб, русенци са принудени да чакат всяка последваща партида моряци, които да дебаркират в Русе и да поритат с тях.

Развитие и проваляне на Дунав през годините

Като най-стар футболен клуб по българските земи Дунав си има както своето мощно време, по този начин и години на спад. Първите професионални мачове за група А се изиграват в интервала 37-ма и 40-та година, само че най-силното показване на клуба е през 70-те. Именно тогава славата на Дунав се разнася по цялата страна, тъй като тимът дебютира в Евро шампионатите. През интервала 1975–76-та година русенци имат достойнството да се срещнат с редица италиански грандове, като даже съумяват да победят с 1 на 0 огромните от Рома. Между другото, близо 40 години по-късно Дунав още веднъж се класират в Лига Европа. Това става през 2017-та година, когато обаче падат от Иртиш. Историята на тима обаче неведнъж бива белязана и от падения. Така да вземем за пример, през 2003-та година Дунав банкрутира за повторно и се срутва до аматьорската лига. В момента тимът се радва на неотдавна реновирания си стадион, който побира 13 000 души. Според анализаторите за русенци предстоят положителни години. Напоследък в тима минават много значими имена от българския футбол. Нещо повече – преди няколко години Дунав получава публично спонсорство от един от най-големите букмейкъри у нас. Става въпрос за Уинбет, които са спонсори и на други клубни тимове в страната, в това число и някои от челната петица.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР