Сред представителите на животинското царство, които живеят редом с нас

...
Сред представителите на животинското царство, които живеят редом с нас
Коментари Харесай

За плъховете от А до Я

Сред представителите на животинското царство, които живеят паралелно с нас в домовете и близо до човешките обитания, най-зловреден е плъхът. Той е безспорен пакостник и битката с плъховете е неравна и се води от епохи. Наред с това хората го употребяват за опити, където наред с жабите и мишките той способства за някои открития. Този представител на мишевидните гризачи е забавен и заслужава да му се обърне нужното внимание.

Характеристика на плъховете

Плъхът, латинско наименование Rattus, е междинен по размери гризач, стигащ до 30 сантиметра дължина. Отличава се с дълга и здрава опашка, черни очи като топчета и къса гладка козинка.

Той обитава планетата от 48 милиона години. Тези гризачи са съвременници на динозаврите и съгласно някои изказвания са причина за изгубването на гигантските животни, защото изсмуквали наличието на динозавърските яйца. Тези митове идват най-вероятно поради високата резистентност на този биологичен тип и лесното му пригаждане към околната среда.

Видове плъхове

Съществуват над 100 типа плъхове, които обитават най-много тропическите области на Азия и Африка. Разпространени са по цялата суша. В България се срещат два съществени типа: черен и сив плъх, само че те имат толкоз доста разлики във външния си тип, че би трябвало да се преглеждат настрана.

Разделението на двата съществени типа като етимология не дава отговор навръх наименованието им. Сивият плъх рядко е сив на цвят, а черният не е черно оцветен. Затова разграничаването им е най-лесно на база местообитание.

Черният плъх, или още покривен плъх, гнезди по високите места, по покривите и в сухите пространства. Каналният, или още наименуван сив плъх, живее в каналите, мазетата и дупките подземен.

Цветът и на двата варира от жълтеникаво бял до ярко сив, ярко кафяв и цветен и черен.

Гъстотата на козината му също е друга, според от подвидовете.

Всички типове плъхове се разграничават като размер, форма на тялото, окосмяване на опашката, величина на ушите, форма на муцуната и държание.

Двата най-разпространени типове у нас имат следните характерности: Сивият канален плъх има тъпа муцунка и дребни очи. Черния покривен плъх има остра муцунка, а очите му са огромни.

По формата на тялото каналният плъх има крушовидно тяло, разширено в таза, а черният плъх е по-строен с тяло във форма на банан.

 Плъховете се крият на разнообразни места

Според размера и формата на ушите също има разлика. При сивия плъх ушичките са къси и не доближават очите, а при черния откриваме дълги уши, леко подгънати в края си напред.

При размера, цвета и окосмяването на опашката разликите са обилни. Сивият канален плъх има гола опашка, по-къса от тялото, на дължина към 15-22 сантиметра, на върха е по-тъмна от основата. Черният покривен плъх има опашка по-дълга от тялото му, доближава на дължина от 14 до 23 сантиметра. Тя е гола, само че има единични косми.

Според размера на тялото и задните лапи разликите също са осезателни. Каналният плъх е дълъг от 18 до 27 сантиметра, а задните лапички са му 4-5 сантиметра. Женската има 12 зърна. Черният плъх е много по-къс, стига до 14-20 сантиметра, а задните му лапи са 3-4 сантиметра. Женската има 10 зърна.

Цветът на козината и корема е надлежно цветен при каналния плъх. От светлокафеникав до тъмносив, а по повърхността има мрачен пласт. Коремчето му е сово до жълтеникаво бяло. При черния плъх цветът варира от мрачно сиво през кафяво до пъстро или черно. Коремчето и от сиво до бяло и е по-светло от козината.

Местообитание на плъховете

Черният плъх е по-топлолюбив от сивия. Обича и по-сухите места. Живее и основава гнезда над земята. Предпочита храстите, гъстата растителност, бръшляна, а също и кухите дървета. В постройките избира високи места като таваните, стените, хамбарите, покривите или високите шкафове. Може да се види и към крайбрежията, оградите, язовирите и езерата. Рядко покае дупки и избира да гнезди над земята. Разхожда се по жици, кабели и греди. В дивата природа е по дърветата, в кухините на скалите. Гнездата му се със сферична форма от настърган материал, клонки, плат и всякакви растителни материали. Прави доста провали до момента в който си стои гнездото.

Сивият плъх търси ниските и влажни места за живот. Обича на си строи гнездата в дупки подземен. Той ги изкопава в основите на постройките, под огради, навеси или скали. Прави си мрежа от подземни тунели с няколко гнезда, хранилища за храна, входове и изходи, от които да се изтегля.

Той обича да се настанява в силозите, хамбарите, фермите за животни, в дупки под плочи и развъдници. В града търси мазетата, подземните етажи на къщите, канализационните тръби. Пригоден е да живее до човешките боклуци. Гнездата им са от мек материал, хартия или сдъвкана трева.

Двата типа се отбягват, само че могат да живеят и в една сграда. Каналният плъх ще е в основите на постройката, а покривният ще се настани на таванските пространства.

Размножаване при плъховете

Покривният плъх се развъжда с три до пет генерации за година и ражда от 3 до 10 дребни. Полово зрял е на 3 до 5-месечна възраст. Живее към година. Женската умее да редуцира поколението при потребност, раждайки един път годишно. Тези плъхове са доста обществени, както и всички останали и образуват групи до 60 плъха.

Сивият плъх е по-плодовит и ражда четири до седем пъти в годината. На пет седмици към този момент е полово зрял. Женската е бременна 3 седмици и ражда от 5 до 14 дребни. Пик на размножаването им е от пролетта до есента.

В групата им има строга обществена подчиненост. При пренаселване самичък контролира популацията си, като най-ниските обществени пластове биват убивани първи.

Хранене на плъховете

 Бебета плъхове

Плъховете са всеядни. Те могат да ядат зърно, само че ще изядат и сапуна, и боклука, свещите, растенията, плодовете и яйцата. Двата типа не се хранят дружно, само че може и да споделят храната. Ако имат избор, атакуват друг вид храна.

Черният плъх харесва плодовете и ядките. Обича цитруси и като нападне дървото, изгризва плода от вътрешната страна до куха обвивка.

Сивият плъх обича сочната храна, с която да си набави течности. Обича семена, гъби, плодове, дребни гръбначни и безгръбначни животни. При липса на храна яде боклуци и дори хартия.

Черният плъх се храни привечер, след залез слънце. Останалото количество складира в гнездото. На ден изяжда до 30 грама храна и изпива до 30 мл течности. Ако му липсва вода, той търси водоизточник.

С годините живот към хората сивият плъх е трансформирал желанията си. Вместо пресни храни, той към този момент избира макарони със сирене, картофки, самун, яйца и месо. Той изяжда до 30 грама храна и толкоз вода. Ако му липсват течности, ближе росата. Силно подвластен е от водата и в случай че тя му липсва, умира трудно.

Зарази, пренасяни от плъховете

Плъховете придвижват най-опасните заразни и паразитни заболявания. В предишното те са били главен предявител на чума. Пренасят също коремен тиф, хепатит, салмонелоза, тресчица, бяс, туларемия, листероиза, тения, токсоплазмоза, лептоспироза и още доста други. Пренася и доста вирусни болести, някои към момента без лекуване, с тежко протичане и съдбовни последствия за здравето и живота на хората.

Затова битката с плъховете би трябвало да се води доста съществено, благодарение на експерти. Отделни екземпляри се ловят с клопки, само че пръскането с препарати е за предпочитане, защото дава по-сигурни резултати.

Интересни обстоятелства за плъховете

 Плъховете могат да са домашни любимци

Плъховете са далтонисти, само че разграничават някои нюанси на цветове. Въпреки неприятното си зрение се ориентират добре в околната среда.

Плъховете са единствените бозайници с изключение на индивида, които се смеят.

Плъховете са доста чисти животни и се мият по няколко пъти дневно.

Предпочитат храна, богата най-вече на въглехидрати.

Плъховете са извънредно уми и обществени животни. Общуват с високочестотни звуци, които индивидът може да чуе единствено с инсталация.

Плъховете са съпричастни. Могат да оказват помощ на приятел, даже пренебрегвайки себе си.

Мозъкът на плъховете прилича мощно човешкия и те даже могат да запомнят имената си и да реагират на тях.

Декоративните плъхове са домашни любимци, които се привързват към стопаните си и мат потребност от тяхното внимание и милувки. Мъжките обичат да бъдат гушкани и обсипвани с обич. Ако не са принудени да живеят в клетка, кожата им отделя приятна миризма, като парфюм.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР