Сред пълен политически хаос италианският президент Серджо Матарела се готви

...
Сред пълен политически хаос италианският президент Серджо Матарела се готви
Коментари Харесай

Италия гази в политически хаос


Сред цялостен политически безпорядък италианският президент Серджо Матарела се готви през днешния ден да назначи Карло Котарели - олицетворение на бюджетните ограничавания - с цел да поведе страната към нови избори, откакто в неделя наложи несъгласие на популистко и евроскептично държавно управление.

Джузепе Конте, начинаещият в политиката правист, който водачът на „ Движение 5 звезди “ (Д5З антисистемно) Луиджи Ди Майо и първият човек в крайнодясната „ Лига “ Матео Салвини, с болшинство в Народното събрание, бяха предложиле за поста министър-предсадател.

Той бе претрупан да показа в неделя на президента екипа, който да приложи към третата стопанска система на еврозоната обща стратегия за битка със строгите ограничавания и за сигурност която бе контрактувана.

Матарела изясни, че е утвърдил всички имена, като се изключи това, за което двамата съдружници отхвърлят да вършат взаимни отстъпки - за портфейла на стопанската система и финансите бе номиниран 81-годишният Паоло Савона, умел икономист, само че изявен евроскептик. Той самият преглежда еврото като "германски затвор". Той загатва в книга, представена от италианската преса, че има "план Б да се измъкне от еврото, в случай че бъде заставен, с воля или сила".

Ветото на президента разгневи антисистемните партии: "Да го кажем ясно, че е неефикасно да се върви да се гласоподава, защото държавните управления се вършат от рейтинговите организации, финансовите и банкови лобита. Винаги едни и същи “, разпалва се Ди Майо.

"Италия не е свободна страна, тя е окупирана страна финансово, не военно, от германците, французите и бюрократите от Брюксел", изрева Салвини.

Председателят въпреки всичко опита да изясни на пресата: "Номинирането на министъра на стопанската система постоянно е директно обръщение за доверие или паника за икономическите и финансовите оператори".

Защото в петък Миланската фондова борса завърши с нов спад от 1,54%, до момента в който спредът, разликата сред десетгодишните немски и италиански лихвени проценти, доближи 217 пункта следобяд, което е най-високата му стойност от декември 2013 година
 Джузепе Конте Джузепе Конте / БГНЕС
[b]"Г-н Ножица “[/b]

И това е тъкмо предвид на повторното отваряне на финансовите пазари в понеделник, Матарела разгласи в неделя вечерта, че вика Карло Котарели, 64-годишен икономист, някогашен върховен чиновник на Международния валутен фонд (МВФ) по прякор "Господин Ножица "заради ролята му в намаляването на публичните разноски през 2013-2014 година при лявоцентристките държавни управления.

Котарели, шеф на Обсерваторията за обществени финанси, би трябвало да бъде претрупан да направи служебно държавно управление, което на процедура няма никакъв късмет за приемане на доверието на Народното събрание, защото M5З и „ Лигата “ са срещуположен вятър против него.

Салвини жигосах "Един Господин Никой, който съставлява интернационалните финанси", и Ди Майо като „ един тези специалисти даващи уроци, които ни изяждат, режейки от опазването на здравето, образованието, селското стопанство … "

Следователно единствената задача на Котарели е да докара страната до нови избори, в климат, който дава обещание да бъде напрегнат.

"След довечера в действителност е мъчно да се повярва в законите и институциите на държавата", сподели Ди Майо, чиято партия получи повече от 32% от гласовете на парламентарните избори през март. "Добре, да се върнем в изборните секции, само че в случай че печеля 40% и ще се върна на Квиринал със Савона, ще промени ли това нещо?".

Много наскърбен той разгласи готовността си да упрекна президента пред Парламента, с цел да реализира уволнението му. Но Конституцията разрешава това да се прави единствено при положение на "държавна измяна" или "нарушение на Конституцията".

Салвини не се е произнесъл за такава възможна процедура, само че въпреки това уверено изиска нови избори: "Гласуването ще послужи 10 пъти повече идващия път. То ще бъде референдум: печелим или умираме “, сподели водачът на Лигата.

Той е във напредък: откакто получи 17% на последните парламентарни избори, сега е към 25% от желанията за гласоподаване в изборните секции. Но с цел да завоюва изборите, той ще би трябвало още веднъж да се обвърже със съдружниците си – десни и крайнодесни, които остро подлагаха на критика програмата, контрактувана с М5З.

И в неделя вечерта Берлускони застана на страната на Матарела: "При сегашните условия, първото обвързване на всички е да се защитят спестяванията на италианците, фамилиите и бизнеса в нашата страна" изясни остарелият милиардер в изказване.

Председателката на Сената, Мария Елизабета Алберти Казелати, съобщи, че нови избори няма безусловно да трансформират обстановката: "Ако в този момент се върнем да гласуваме със същия изборен закон, ние ще се озовем при същите проблеми като през днешния ден." /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР