Сред домашните любимци най-популярни са кучетата и котките, но декоративните

...
Сред домашните любимци най-популярни са кучетата и котките, но декоративните
Коментари Харесай

Заек Английски лоп

Сред домашните любимци най-популярни са кучетата и котките, само че декоративните зайци от ден на ден се постановат като желан домакински питомец. Това в действителност въобще не е нова процедура. Във Викторианска Англия декоративните зайчета също са били на респект в огромните къщи и са били не по-малко гледани и нормални от най-хубавите породи кучета и пухкави породи котки.

Точно ползата към сладките зайчета е повода през днешния ден да имаме някои забавни породи. Такава е британският лопски заек, който изцяло покрива визията за животното с дългите уши. От порода Лоп е тъкмо зайчето с най-дълги уши, записано в върховете на Гинес. И всеки, който е удивен от приказките за дългоушковци може да има техен представител вкъщи с допустимо най-дългите уши.

Как се е получила тази порода, от кое място произлиза и по какъв начин наподобява това зайче са въпроси, на които може да се откри отговор, като се прегледа информацията за породата Английски лоп.

История на британски лоп

Английският вид на лоп зайците е датиран още през 1700 година, само че се знае прекомерно малко за неговото развиване от този интервал. Все отново фактът го прави една от най-старите породи зайци.

Английският лопски заек става изключително известен през Викторианската ера и доста домове държали такива зайци като домашни любимци. Те били абсолютният любимец измежду домашните зайчета.

Въпреки че през днешния ден има и холандски, и френски и други разновидности, британският лоп се смята за истинския лопски заек.

През Викторианската ера породата се създава доста интензивно и тя е първата порода, селектирана от индивида.

Стандарт на британски лоп

Според стандарта BRC заекът би трябвало да бъде колкото се може по-голям, без да се търси пропорция.

Дългите уши са невероятната характерност, която отделя породата от всички други. В реалност тези зайчета имат най-дългите уши, спрямо всички други. Друга отличителна линия е дългото и тънки тяло, за разлика от други разновидности на лоп зайците, които са по-къси и по-широки.

Как наподобява британският лоп?

Средният размер на британските лоп зайци е 5, 5 кг. Заекът се характеризира с дългите си уши, смела глава и огромен размер на тялото. Той е по-дълъг и по-строен от другите лопове. Очите му са необятно отворени и блестят.

Тялото му наподобява на мандолина, разрязана на половина.

Имат необятен нос и необятна глава, без забележима корона, ушите им висят свободно, раменете им са мощни и това разрешава тялото им да бъде кръгло и огромно.

Ушите на британския лоп са дълги 81 сантиметра. Те доближават края на растежа си след 5-месечна възраст, макар че мъжките могат да натрупат толкоз сантиметри, доколкото по-дълго съзрява черепът им. Трябва да бъдат заоблени, а не заострени, както и добре уравновесени с тялото.

Цветовото многообразие е особено за лоп зайците. Популярните цветове включват: Черно, жълтеникаво, златно, сиво, бяло, светлобежаво. Според стандарта всеки цвят е допустим.

 Английски лопски заек

Английските лопове имат къса заешка четина, а ушите им са копринени на досег.

Характер и държание на британски лоп

Тези зайчета са прелестни фамилни компаньони и любимци за деца. Те са нежни и любящи. Известни са с любознанието и дружелюбността си, само че също са и много мързеливи от време на време. Наричат ги кучетата на заешкия свят и те изцяло оправдават това изложение, тъй като са доста добър другар на своите стопани. Разбират се чудесно с деца, само че заради огромния им размер би трябвало да бъдат следени, до момента в който си играят с деца.

Известно е, че когато бъдат извикани се отзовават и наподобява, че разпознават притежателите си. Затова са и толкоз обичани и търсени за домашна компания.

Хранене на британски лоп

Поради спокойния си характер, британският лоп се счита за неособено деен. Този факт се отразява на храненето на заека.

Бобовите растения, които са с по-високо наличие на протеини, калории и калций могат да доведат до камъни в бъбреците и разхлабване на стомаха. Този вид сено би трябвало да се дава единствено на млади зайци и кърмещи зайкини.

За всички останали се предлага общоприет банкет от 2 чаши добър първокласен пелет с 16-18 % чист протеин, сено и непрекъснат достъп до чиста вода.

Някои притежатели дават и лакомства на своите любимци, като включват ягода или друга здравословна храна. Други лакомства, които са приготвени фабрично, също може да се дават, само че не би трябвало да се не помни, че те съдържат захар и нишесте, по тази причина е нужно да се дават спестовно.

Зеленчуците за зайците са ряпа, къдраво зеле, магданоз, мащерка, глухарче, босилек и други. Зелените листни върхове на ряпата и маркова са чудесни източници на хранителни субстанции, повече от самия зарзават.

Нови зеленчуци в менюто би трябвало да се вкарват постепенно, тъй като храносмилателната система на зайците е доста нежна. Препоръчва се да се заобикалят карфиол, броколи и зеле, защото предизвикват газове и може да доведат до застой в храносмилането. Той от време на време има съдбовен излаз.

Зеленчуци като картофите и царевицата също би трябвало да се заобикалят заради високото наличие на нишесте. Те са несъответствуващи храни за зайци.

Английските лоп зайци се нуждаят от безкрайно количество прясна вода. Добре е да се обезпечи керамична паница или висяща висяща бутилка с вода.

Размножаване на британски лоп

Идеалната възраст на женските зайци за размножаване е 10 месеца. Женската зайки британски лоп е доста плодовита, с богато мляко и положително майчинско възприятие и може да отгледа от 5 до 12 дребни след бременност от 28-35 дни.

През първите 16 седмици дребните търпят най-бързия си напредък. Това се отнася главно за растежа на ушите на зайците. През този интервал ушите на зайчето се нуждаят от най-вече грижи и внимание.

Бебето зайче се ражда в началото с естествени уши, само че всяка седмица те удвояват размера си. На възраст от 1 месец ушите на зайчето към този момент са по-дълги от тялото му. Това значи, че те са предразположени на злополуки и пострадвания, най-често зайците се спъват в тях или ги надраскват с ноктите си.

Заболявания при британски лоп

Английският лоп се сблъсква със същите заешки болести, както и останалите породи зайци. Това са чести случаи на диария при заека или обрасли зъби, само че най-значителният проблем са ушите.

Тъй като ушите съставляват към 12 % от повърхността на тялото на зайчето, напълно обяснимо е, че те могат да доведат до най-вече болести при британския лоп. Породата е податлива на ушни инфекции. Ако не се лекува, инфекцията се отразява на наклона на главата.

Екстремният размер на ушите, както и фактът, че те се плъзгат по земята ги вършат по-податливи на пострадване, по тази причина околното пространство би трябвало да бъде лишено от остри и груби повърхности, с цел да може зайчето да се движи свободно.

Понеже породата се характеризира с къса козинка, температурата на околната среда е нужно да се управлява. Така зайчето ще бъде предпазено от рисков мраз или прекомерна топлота. При студа ушите му може да измръзнат.

Отглеждане на британски лоп

Грижите за зайчето британски лоп включват главно грижа за ушите му. Те би трябвало постоянно да се преглеждат и да се поддържат чисти от восъци.

Ноктите на заека също би трябвало да се подрязват, с цел да не нараняват ушите при вървене.

Под опашката тялото също би трябвало да е изсъхнало и чисто от изпечени изпражнения.

Всичко друго, от което те се нуждаят, са обичта и вниманието на стопаните.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР