Сребристи метални кутии стърчат отскоро до опушените комини в софийския

...
Сребристи метални кутии стърчат отскоро до опушените комини в софийския
Коментари Харесай

Филтър на комина – ще пробие ли новата мода в кв. "Факултета"

Сребристи железни кутии стърчат неотдавна до опушените комини в софийския ромски квартал " Факултета ". Това са филтри, които улавят 80% от фините прахови частици в дима от печките на дърва и въглища. Пилотен план потвърди изгодата от тях и към този момент 85 са инсталирани там.

" По шапките на комините си проличава кой с какво се отоплява – в случай че е опушена, значи се горят боклуци в това домакинство. Нашите монтажни екипи незабавно са наясно къде ще има проблем ", споделя за " Дневник " Даниел Дамянович, шеф на сдружението " Филтърни системи България ", което извършва публичната поръчка на общината.

 Опушен филтър - знак, че в тази къща на ул.
© Юлия Лазарова

Опушен филтър - знак, че в тази къща на ул. " Татарли " се горят боклуци, а не дърва или въглища.

" В семейства, където горят остаряла дограма или мебели, не инсталираме филтри. Те компрометират работата на филтъра, тъй като той стопира фините прахови частици (ФПЧ), само че не може да спре нездравословните излъчвания от разтапянето на боята, а те сигурно са полимери ", подвига плещи Дамянович.

Има ли избавление, щом и филтърът не стопира излъчванията от горенето на бои и лакове?

Хората от квартала към този момент били разбрали, твърди той, че свръхвисоките температури при горенето на нездравословни боклуци унищожава самата печка, каквато и да е тя. Все още в много семейства го правели, само че били наясно, че ще им излезе по-евтино, в случай че горят дърва и въглища, в сравнение с гуми и обувки, твърди Дамянович.

Самата социална поръчка на Столичната община, която е за 7.92 милиона лв., е за филтри на комини на печки на дърва и въглища. Горенето на рискови боклуци да се криминализира, планува законопроект, който следва да бъде гласуван в Народното събрание.

Какво е изгодата за стопанина да постави филтър?

Къща на ул. " Дръстър " е от първите с филтър във " Факултета ". Стопанинът Стоян е пенсиониран водач и демонстрира печката с водна риза в хола, с която се отоплява на дърва. Той подал заявление да му го слагат не от персонална полза, а с доброжелателни подбуди. " От региона ми обясниха, че по този начин въздухът ще стане по-чист и аз се съгласих ", споделя Стоян.

 Даниел Дамянович със Стоян (вдясно) пред къщата му в кв.
© Юлия Лазарова

Даниел Дамянович със Стоян (вдясно) пред къщата му в кв. " Факултета ".

Служители от регион " Красна поляна " обикалят от врата на врата квартала и увещават хората, че в случай че си сложат филтър, ще спрат жалбите против тях, че замърсяват въздуха. " Хората се съгласяват, като видят, че съседът си е поставил. Тогава вземат решение и те ", изяснява Атанаска Георгиева, еколог на регион " Красна поляна ".

Електростатичният филтър работи на ток и прибавя 3-4 лв. от горната страна към месечната сметка, подмята Стоян. " Харчи колкото една крушка ", успокоява Георгиева.

Ако въздухът мирише на изгорели дърва, значи съдържа прахуляк

В неговия двор не мирише на изгорели дърва, а това бил сигурен знак, че филтърът на комина си прави работата, отбелязва Дамянович. " Фините прахови частици до 10 микрона носят миризмата на дърва във въздуха ", прибавя той.

Вредата от тях е неизмерима за София, тъй като са микроскопични и никакви шалове и марли не могат да ги спрат. Веднъж вдишани, те са причинители на респираторни болести, а с натрупването им в белите дробове могат да доведат до нелечими заболявания.

" Съседите към мен нямат такива филтри. Едните са в Германия, другите минаха на пелети, а другояче доста хора в квартала се отопляват с климатици ", твърди Стоян. Твърди уверено, че във " Факултета " не се горели обувки и остарели облекла.

В другите къщи в квартала стопаните обаче се оплакват, че не поставят филтри, тъй като комините им били запушени. " Не дърпа и пушекът от кюнците влиза напряко в стаята. Е, това да се оправи, пък след това ще слагаме филтър ", недоволства жена, застанала пред евангелистката черква " Възнесение ". На покрива на храма също има филтър.

Проблемът – филтърът е безвъзмезден, само че къщата би трябвало да е законна

Столичната община има няколко стратегии против замърсяването на въздуха от битовото отопление с дърва и въглища – безвъзмездна подмяна на 20 000 остарели печки с нови съоръжения на газ или на пелети, слагане на 2000 филтри на комините. Проблемът е, че за кандидатстване по тези европейски стратегии се изисква нотариален акт за благосъстоятелност. В множеството ромски квартали на София това се оказва мъчно изпълнимо условие.

Най-важно е идващите устройства да бъдат инсталирани на къщи, които са покрай жилищните блокове. " Защото оттова получаваме най-вече сигнали за замърсяване на въздуха ", изяснява Георгиева. След това тя е възнамерявала да се " филтрират " комините нацяло обособено каре от къщи, с цел да се усети в действителност разлика в качеството на въздуха.

Нови устройства за хващане на фини прахови частици към този момент са сложени и по ул. " Татарли " (успоредна на бул. " К. Величков " ). Там множеството къщи са законни и притежателите им аплайват да заменят старите печки с климатици. Дали по-късно няма отново да палят печките е въпрос без отговор към този момент.

Филтри са сложени изборно на очевидно по-стабилните къщи. Така се е получило, тъй като един филтър, българско произвеждане, коства 3100 лв., а слагането на първите е по пилотна стратегия, в която не са били планувани пари за подсилване на самите комини на паянтовите покриви.

 Законните къщи се редуват с противозаконни във
© Юлия Лазарова

Законните къщи се редуват с противозаконни във " Факултета ".

Как цената от 3100 скочи на 3950 лв.

" Няма по какъв начин да сложим скъпия филтър, без да се укрепи коминното тяло, да се слагат самостоятелни тръби, инокс. Често има проблем самата ел. апаратура на къщата, която не е заземена, и в случай че не се оправи, устройството ще изгори ", изяснява Дамянович.

С тези спомагателни действия цената единствено на един филтър набъбва до 3950 лв., само че към този момент ще може да се слага и върху паянтови къщички. А тъкмо в тях по-често се отопляват с рискови боклуци, събрани от контейнерите.

Гаранционният период на филтъра е единствено 2 години, само че е " както на всички електроуреди в Европа ", аргументира се Дамянович. Устройството действително не се нуждаело от почистване и поддръжка, тъй като електростатичният филтър не събирал нездравословните сажди, а електрод ги стопира да не излетят от комина. Те се полепват по стените му и след това падат назад в печката и доизгарят, изяснява технологията шефът на фирмата-изпълнител.

Тепърва следва да се инсталират още съвсем 2000 филтри и в други квартали на София, където се отопляват с дърва и въглища. Срокът за слагането им е 3 години и се разчита на доброволното предпочитание на стопаните на къщата.

Да станат ли наложителни филтрите?

Електростатични филтри се слагат на комини в Швейцария, в Полша и в Германия. Даже там ги поставят наложително на всяка апаратура на пелети с мощ над 20 киловата ", споделя Дамянович. Няма по какъв начин у нас да е наложително, даже за остарели печки, не за пелети, тъй като това би трябвало да се уреди законово, споделя екологът Георгиева от регион " Красна поляна ".

На рецензиите, че безплатната замяна на старите печки с съоръжения на газ или пелети е по-ефективна и перспективна мярка от филтрите, Дамянович дава отговор: " При промяната на старите печки и минаването на газ или пелети разноските за отопление се покачват два-три пъти. В София има 55 хиляди семейства на дърва и въглища и най-малко 20 хиляди от тях са пенсионери, които нямат средства до поемат тези по-високи разноски. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР