Сравнително ускорената инфлация ще продължи до края на годината. Това

...
Сравнително ускорената инфлация ще продължи до края на годината. Това
Коментари Харесай

Иде ли Виденова зима? КНСБ иска 760 лв. минимална заплата от януари

Сравнително ускорената инфлация ще продължи до края на годината. Това предвижда пред NOVA президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му инфлацията на годишна база е към 4-5%. „ Тя, несъмнено, се усеща най-силно от хората с най-ниски приходи. Да напомним, че към 500 000 българи работят на минимална заплата или до нея. Като прибавим пенсионери, безработни. Те най-силно усещат тази потребителска кошница ”, разяснява Димитров.

 Той напомни, че са поскъпнали и горивата. Увеличението при бензина и дизела е с над 20%. Най-шокиращо обаче е поскъпнало олиото – с 43%, пресмятат още от синдиката. „ Следващият образец са краставиците – 36%. Няма причина те да нарастват ”, счита Димитров. Той изясни и за какво има такова повишаване. „ Около 15 трилиона $ и евро се имитираха последните 2 години в Съединени американски щати, Европа и Япония. Всичко това към този момент се появява на пазара. При възобновяване на стопанските системи нарастват съществени артикули и услуги ”, изясни Димитров. 

„ Това е приблизително равнище на инфлацията. Но хората с ниски приходи усещат доста мощно повишаването ”, изясни Димитров и добави, че издръжката на живот за тричленно домакинство е повишена с към 100 лв..

„ Няма да има Виденова зима. Но тази инфлация желае реакция във връзка с приходите ”, изясни Димитров. От КНСБ упорстват, че би трябвало да има растеж на заплатите най-малко 12-13% на междинните и 17% на минималните. 

„ КНСБ упорства за 760 лв. минимална заплата от януари ”, сподели Димитров. Според него минималната заплата би трябвало да стане 500 евро до 2024 г. Димитров напомни, че 160% е поскъпнал газа от началото на годината до момента. Той счита, че от януари цената на парното ще нарастне най-малко с 10-ина %.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР