Сръбският здравен министър Златибор Лончар каза днес, че Сърбия може

...
Сръбският здравен министър Златибор Лончар каза днес, че Сърбия може
Коментари Харесай

Сърбия обмисля задължителна ваксинация срещу COVID-19 за медиците

Сръбският здравен министър Златибор Лончар сподели през днешния ден, че Сърбия може да вкара наложителна имунизация против ковид на медицинските служащи, с цел да ограничи разпространяването на пандемията, съобщи Ройтерс.
"Не можем да позволим медицински служащ да бъде инфектиран и тогава да питаме дали е бил имунизиран ", сподели Лончар за Ройтерс, като добави, че държавното управление може да разиска предлагането в околните няколко дни.
Италия беше първата страна в Европа, въвела наложителна имунизация на медицинските служащи по-рано тази седмица.
Около 2,7 милиона от 7-милионното сръбско население към този момент са имунизирани с най-малко една доза ваксина против ковид. По този индикатор Сърбия е на осмо място в света.
Премиерът Ана Бърнабич сподели, че се чака до края на април да бъдат ваксинирани 40 % от жителите над 18 години.
Въпреки относително високия % имунизирани през вчерашния ден Сърбия записва 3625 новозаразени и 41 смъртни случая и разгласи, че местата в лечебните заведения са съвсем запълнени.
Когато дойдоха първите ваксини през декември и януари, хората се редяха на опашки, с цел да бъдат имунизирани, само че последователно ползата понижа. За да засилват имунизационната стратегия, управляващите започнаха акция, при която видни персони, в това число върховен духовник, говореха за изгодата от имунизацията, а президентът Александър Вучич се имунизира в селцето Рудна Глава.
"Аз не съм срещу имунизациите. Но съм срещу недоизследваните ваксини. Не съм сигурен, че са задоволително добре проучени, тъй че като доктор да мога да ги препоръчам на някого ", сподели за Ройтерс Душан Остоич, стоматолог от Белград.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР