Сръбският президент Александър Вучич заяви, че ако неговия руски колега

...
Сръбският президент Александър Вучич заяви, че ако неговия руски колега
Коментари Харесай

Вучич: Ако Путин беше президент през 1999 г., нямаше да бомбардират Белград

Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че в случай че неговия съветски сътрудник Владимир Путин беше държавен глава на Русия през 1999 година, то Сърбия нямаше да бъде бомбардирана от силите на НАТО, написа московското издание ”Коммерсантъ “.

Александър Вучич и Владимир Путин разискаха обстановката на Балканите по време на срещата си в съветския град Сочи. Те разискаха и обстановката в Косово. На конференция след срещата, сръбският президент съобщи, че бомбардировките над Сърбия през 1999 година биха могли да бъдат избегнати, в случай че отпред на Русия е бил Путин по това време, предава " Фокус ".

„ Ние в Сърбия ценим Путин повече, в сравнение с предходните водачи (на Русия). Нека руснаците да не ни се сърдят за това. Ако Путин решаваше в Русия през 1999 година, никой нямаше да ни бомбардира “, сподели Вучич.

От своя страна Владимир Путин съобщи на конференция, че Москва ще сътрудничи на Белград по въпросите, свързани с защитата на Сърбия.

„ Подкрепяйки уговорката на сръбската страна за военно-политически неутралитет, страната ни оказва помощ за подсилване на отбранителните качества на Белград “, сподели съветският президент.

В рамките на военната интервенция на НАТО „ Съюзна мощ “ бомбардировките над Съюзна република Югославия (СРЮ) започнаха на 24 март и приключиха на 10 юни 1999 година Според оценки на СРЮ, повече от 1700 души са били убити по време на въздушните удари на Алианса.

По това време Путин беше шеф на Федералната работа за сигурност (ФСБ) в Москва, а по-късно секретар на Руския съвет за сигурност. Той стана министър председател на Русия на 9 август, а по-късно и президент - на 31 декември 1999 година /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР