Сръбският президент Александър Вучич определи като изключително труден разговора, който

...
Сръбският президент Александър Вучич определи като изключително труден разговора, който
Коментари Харесай

Вучич: Преговорите с Косово са изключително трудни

Сръбският президент Александър Вучич дефинира като извънредно сложен диалога , който организира в четвъртък с ръководителя на районното държавно управление на Косово Албин Курти и представители на Европейски Съюз в Брюксел.

" Тежък ден за нас, за всички жители на Сърбия и цялата ни страна. Не мога да кажа, че завърши сполучливо, само че ще се въздържа от мнения. Ще продължа да се боря за мир и непоклатимост и в идващите 48 часа Ще се свържа с хората ", съобщи Вучич, представен от сръбската РТС.

В същото време, той изрази вяра, че " по някакво знамение може да се реализира компромисно решение ".
 Без пробив в договарянията сред Сърбия и Косово
Без пробив в договарянията сред Сърбия и Косово

Напрежението сред двете страни още веднъж избухна поради противоречиво предписание

В четвъртък шефът на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел сподели, че сръбският президент Вучич и косовският министър председател Курти не са съумели да реализират съглашение за нормализиране на връзките на среща в Брюксел, страните са се договорили да продължат разговора през идващите дни.

Според него, и Вучич, и Курти са съгласни, че няма опция на разговора за решение на проблемите в района.

Припомняме, че обстановката в района се усложни, откакто в символ на локални управляващи да забранят от 1 август влизането на коли със сръбски номера и документи. Поради това се наложи краткотрайно да бъдат затворени няколко контролно-пропускателни пункта на административната граница сред Сърбия и Косово.

Впоследствие, по апел на Съединени американски щати и Европейски Съюз, администрацията на самостоятелната област Косово и Метохия отсрочи с месец въвеждането на забранителни ограничения против притежатели на коли със сръбски номера и документи, издадени в Сърбия. След този случай риториката на страните, които се упрекват взаимно в преднамереност, се ускори.
 НАТО усилва силите си в Косово, в случай че напрежението със Сърбия ескалира
НАТО усилва силите си в Косово, в случай че напрежението със Сърбия ескалира

Вучич заплаши с " ново потомство млади мъже ", за които Косово е Сърбия

По-рано Европейската работа за външна активност (EMS) предизвести, че високопоставени политици от Белград и Прищина ще бъдат държани виновни за всяка ескалация, породена от техните провокативни изказвания, което би довело до увеличение на напрежението и вероятно принуждение в района.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР