Сръбският президент Александър Вучич, чийто президентски мандат изтича през 2027

...
Сръбският президент Александър Вучич, чийто президентски мандат изтича през 2027
Коментари Харесай

Вучич не вярва, че Сърбия ще стане член на ЕС преди 2027 г.

Сръбският президент Александър Вучич, чийто президентски мандат изтича през 2027 година, съобщи, че не има вяра, че Сърбия ще стане член на Европейския съюз преди края на президентския му мандат, съобщи ТАСС, цитира Българска телеграфна агенция.

" Не имам вяра, че Сърбия ще успее да се причисли към Европейски Съюз преди края на президентския ми мандат ", съобщи той в послание към нацията през днешния ден, разяснявайки постигнатите съглашения сред Белград и Прищина на вчерашната среща в Охрид.

" Какво се е трансформирало за нас? Не доста. Само това, че знаем, че пътят ни към Европейски Съюз зависи от дейностите ни по този въпрос. (...) Не имам вяра, че Сърбия ще успее да се причисли към Европейски Съюз за три или четири години, преди края на моя президентски мандат. Който желае, може да каже по-късно, че Сърбия не се интересува от пътя към Европейски Съюз. Аз се интересувам ", съобщи той.

Вучич сподели още, че Прищина се пробва да употребява тематиката за изчезналите лица, с цел да изиска от Белград компенсации.

" Всички желаят въпросът за изчезналите сърби и албанци да бъде решен. (...) За страдание, Прищина до момента го е употребила
Всичко за Вашата сватба
като инструмент за напън върху Република Сърбия, благодарение на който да се основат материални и официално правни учредения за военни вреди, за които Сърбия ще би трябвало да заплати на така наречен Република Косово ", сподели Вучич.

Той посочи, че точно за това Белград и Прищина в никакъв случай не са могли да се спогодят, тъй като е недопустимо да се подпише документ, който прави Сърбия виновна за изчезналите.

Сръбският президент сподели още, че проектът " Ахтисаари " е без значение за Сърбия и без значение за разговора Белград-Прищина.

Вучич съобщи, че министър председателят на Косово Албин Курти е направил изказвания, основаващи се на проекта " Ахтисаари ", след диалозите в Охрид, Северна Македония, през вчерашния ден.

" Сърбия не е подписвала този проект. Планът " Ахтисаари " не е обвързван с разговора сред Белград и Прищина ", съобщи сръбският водач.

През 2007 година специфичният делегат на Организация на обединените нации Марти Ахтисаари показа проект, подсилен от Съединени американски щати и Европа, който дава на Косово „ следена самостоятелност “, само че съветските възражения в поддръжка на отхвърли на Сърбия да признае суверенитета на Косово блокираха утвърждението му в Съвета
Всичко за Вашата сватба
за сигурност на Организация на обединените нации.

През февруари 2009 година някогашната сръбска провинция Косово разгласи самостоятелност, която Белград не престава да не признава.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg