Сръбският патриарх Порфирий обяви днес, че Съборът на Сръбската православна

...
Сръбският патриарх Порфирий обяви днес, че Съборът на Сръбската православна
Коментари Харесай

Сръбската православна църква също призна Македонската църква

Сръбският патриарх Порфирий разгласи през днешния ден, че Съборът на Сръбската православна черква (СПЦ) благославя и утвърждава автокефалния темперамент на Македонската православна черква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА). Това се случи след днешната взаимна работа в Съборния храм в Скопие дружно с архиепископа на МПЦ Стефан.

Светият събор на СПЦ е упълномощил на Синода дружно с архиепископ Стефан и неговия Синод да разработят техническите и организационните детайлности, които ще бъдат последвани от тържествено оповестяване на формалния акт.

След това ще бъдат известени всички поместни православни църкви да одобряват автокефалния статут на МПЦ в сходство със своите канонични правила.



На 9 май Синодът на Вселенската патриаршия отстрани 55-годишната схизма върху Македонската православна черква и реши да откри канонично и евхаристийно общение сред македонските епископи, свещеници и народа.

Това на процедура значи, че Вселенската патриаршия признава МПЦ и към този момент ще може да отслужва с нея. От оповестената информация излиза наяве, че църквата е приета като Охридска архиепископия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР