Сръбският епископ на Бачка Ириней смята, че Вселенският патриарх Вартоломей

...
Сръбският епископ на Бачка Ириней смята, че Вселенският патриарх Вартоломей
Коментари Харесай

В Сърбия заговориха за разкол сред православните християни

Сръбският свещеник на Бачка Ириней счита, че Вселенският патриарх Вартоломей няма да даде автокефалия (самостоятелност) на канонически непризнатите църкви в Македония и Украйна .

Представителят на Сръбската православна черква е коментирал пред сръбския в. " Политика ", че против подобен ход ще се опълчи целият православен свят.

" Патриархът на Константинопол е пръв измежду равни, а не преди всичко без равни. Следователно в случай че, недай си Боже, патриарх Вартоломей има податливост към някакво едностранно решение в тази ситуация с разкола на Скопие и Украйна, това би било израз на огромно недоумение, огромна духовна неточност, а от позиция на организацията на православната черква и на каноничното право, изцяло недействително ", посочи свещеник Ириней.

Той акцентира, че приказва " извънредно хипотетично ", защото " надълбоко има вяра, че това няма да се случи ". " Ако се случи, под политически или различен напън и самодейност, това би провокирало уверено противоречие и опълчване, освен в славянския православен свят, само че и в целия православен свят ", разяснява още епископът.

В. " Политика " напомня, че Вселенският патриарх Вартоломей наскоро прикани сестринските църкви да одобряват " църквата в Скопие " в православното единение и акцентира, че " апостолското обвързване на църквата е да търси способи за избавление на нашите братя в Скопие и Украйна ".

Руският протойерей Всеволод Чаплин реагира на това, като уточни, че позволяването на " украинските " и " македонските " църкви да станат автокефални против волята на техните църкви майки - т. е. съветската и сръбската - църкви, може да докара до ерес в православния свят .

Епископ Ириней е коментирал пред изданието, че е " мъчно да не се съглася " с тази оценка на съветския върховен църковен чиновник.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР