Сръбските граждани подкрепиха конституционните промени в областта на правосъдието на

...
Сръбските граждани подкрепиха конституционните промени в областта на правосъдието на
Коментари Харесай

Референдум в Сърбия - за промяна на правосъдието

Сръбските жители поддържаха конституционните промени в региона на правораздаването на референдум. Сръбският президент Александър Вучич съобщи това в послание към нацията във връзка резултатите от референдума.

" Въз основа на 97,02% от обработените бюлетини 60,48% от жителите, които излязоха да гласоподават, гласоподаваха " за ", а 39,52% - " срещу ". Гласуваха общо над 1,8 милиона души, като разликата сред гласувалите с " да " беше повече от 400 000 души. Поздравявам жителите на Сърбия, които гласоподаваха за измененията в конституцията. Сърбия изпрати позитивно обръщение към света и имам вяра, че през идващия интервал ще успеем да предприемем стъпки към по-нататъшна демократизация и самостоятелност на правосъдната система ", съобщи Вучич.
Сърбия подава нови искове против НАТО за бомбардировките с уран през 90-те
Във Върховния съд в Белград ще бъдат подадени два нови желае против НАТО от жертви на бомбардировките с обеднен уран през 1999 година, заяви...
Прочети повече
Промените, подложени на референдум, са свързани с избора на съдии и прокурори и бяха направени поради желанието на Сърбия да влезе в Европейски Съюз. Съгласно плебисцита, съдиите към този момент няма да се избират от Народното събрание (парламента), а от Висшия съвет на съдиите, състоящ се от 11 души - шестима съдии, определени от други съдии, четирима юристи, определени от Народното събрание, и ръководителят на Върховния съд. Министърът на правораздаването, ръководителят на Върховния касационен съд и ръководителят на парламентарната комисия по правораздаване към този момент няма да вземат участие в избора на съдии. Премахва се тригодишният изпитателен период за съдиите.

Ниска изборна интензивност

Вучич означи, че изборната интензивност на референдума е била към 30%. " За един референдум това е доста, чакахме интензивност от 25%, само че тя беше 30%. Преброяването на останалите гласове няма да повлияе по никакъв метод на резултата ", съобщи президентът. В същото време, съгласно него, в столицата Белград болшинството от гласоподавателите са били срещу измененията в конституцията.

Според наблюдаващите референдумът е извършен при най-ниската изборна интензивност от 2014 година насам. Миладин Ковачевич, шеф на Републиканския статистически институт, съобщи пред кореспонденти в неделя, че два часа преди затварянето на изборните секции изборната интензивност на референдума за промени в Конституцията на Сърбия в региона на правораздаването е била 25,25 %. В същото време на парламентарните избори през 2020 година изборната интензивност от 25% беше надхвърлена шест часа преди затварянето на изборните секции и беше 45% час преди затварянето им.
Експерт: Велика Сърбия и Велика Албания са доста рискова динамичност
Сближаването сред Еди Рама и Александър Вучич не е „ здравословно “, сподели за Радио Свободна Европа Едуард Джоузеф - преподав...
Прочети повече
На референдума жителите отговаряха на въпроса: " Подкрепяте ли да се удостовери законът за изменение на Конституцията на Република Сърбия? " Гласоподавателите трябваше да отговорят с " да " или " не " на този въпрос.

Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР