Сръбската AIK Banka подписа сделка за придобиване на целия капитал

...
Сръбската AIK Banka подписа сделка за придобиване на целия капитал
Коментари Харесай

Една от най-големите банки в Югоизточна Европа придобива филиал на компанията-майка на Пощенска банка за €280 милиона

Сръбската AIK Banka подписа договорка за придобиване на целия капитал на Eurobank Direktna - локалното дъщерно сдружение на гръцката Eurobank, за €280 милиона, оповестява Eurobank, представена от SeeNews.

" Сделката е в сходство със тактиката на Eurobank за по-нататъшно усилване на наличието й на главните пазари, а точно Гърция, България и Кипър ", прецизират още от Eurobank в прессъобщение.

Придобиването ще направи AIK Banka втората по величина банка на сръбския пазар с 13% дял в общите активи, депозитна база от над €4 милиарда и мощна финансова база над €820 милиона, оповестиха от AIK Banka в обява в LinkedIn.
 Сделка сред Eurobank и Direktna сътвори седмата най-голяма банка в Сърбия
Сделка сред Eurobank и Direktna сътвори седмата най-голяма банка в Сърбия

Сливането е петото в западната ни съседка за година и е част от по-широката наклонност за обединение в бранша

" С това придобиване реализираме по-нататъшно разширение на бизнеса и укрепваме позицията си на вътрешния банков пазар за непрестанно даване на новаторски оферти, които изцяло ще отговорят на потребностите на нашите клиенти ", разяснява Йелена Галич - президент на изпълнителния съвет на АИК Banka.

АИК Banka е измежду най-големите банки в Югоизточна Европа

Сделка сред Eurobank и Direktna през 2021 година сътвори седмата най-голяма банка в Сърбия. Сливането сътвори седмата най-голяма банка в Сърбия с общи активи от над €2 милиарда и чиста облага в размер над €35 милиона, оповестиха тогава от финансовата институцията. Eurobank Direktna отвори 127 клона в страната и 6,5 % пазарен дял в кредитирането.

Самата Direktna бе основана през 2016 година, още веднъж след обединение. След това, обединена с Eurobank, тя влезе в групата, която има над €70,9 милиарда общи активи и над 11 000 служители.

Eurobank управлява към 70% от банката, а акционерите на Direktna останалите 30%. Днешното изцяло придобиване ще ускори още повече позициите на банката в района, разясняват банкови специалисти пред сръбските медии. Приключването на договорката предстои на нормални утвърждения от способените регулаторни и надзорни органи, като се чака да стане през тази година. 

Eurobank е компания-майка на българската " Пощенска банка "

" Пощенска банка ", с юридическо име " Юробанк България " АД, e петата по активи банка в България. В края на 2022 година Eurobank разгласи придобиването на 13,41% от Hellenic Bank срещу сумата от €70 милиона. 

Придобиването предстои на регулаторни утвърждения и ще бъде приключено след цялостното им осъществяване. До тогава Wargaming Group Limited ще има цялостната законна и действителна благосъстоятелност върху акциите, контрактувани да бъдат продадени, дружно с всички права, свързани с тях.

Eurobank сега има 12,59% в Hellenic Bank, което значи, че след привършване на договорката, общото й присъединяване в Hellenic Bank ще възлиза на 26%. Придобиването е в сходство с цялостната тактика на Eurobank Group за по-нататъшно подсилване на наличието ѝ на главните пазари и е избор на доверие към позитивните вероятности на стопанската система на Кипър.
 Eurobank разгласи придобиването на 13,41% от Hellenic Bank
Eurobank разгласи придобиването на 13,41% от Hellenic Bank

До този миг Wargaming Group Limited ще има цялостната законна и действителна благосъстоятелност върху акциите, контрактувани да бъдат продадени
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР