Square, компанията за разплащания, основана и управлявана от Джак Дорси

...
Коментари Харесай

Square купува австралийската Afterpay срещу 29 млрд. долара

Square, компанията за разплащания, учредена и ръководена от Джак Дорси от Twitter, разгласи, че купува австралийската компания Afterpay против 29 милиарда $, написа Reuters. Afterpay работи като оператор на " купи в този момент, заплати след това " (BNPL) покупко-продажби, при които потребителите имат опция да закупят артикули, само че да не ги платят на момента. В този случай фирмите медиатори като Afterpay поемат разноските на търговците досега на заплащане на стоката.

Сделката е показателна за растящата известност на бизнес модела, който лишава пазарен дял по отношение на пазаруването посредством заем. Afterpay разчита на такси от търговците, тъй че те да могат продават на момента на своите клиенти, без лихви, само че и без очакване и потребност от заеми.

Придобиването е показателно и за друго - растежът на Square и изключително Afterpay през последната година. Акциите на австралийската компания се търгуваха за 10 австралийски $ при започване на 2020 година Сделката в този момент е на цена от 126 $ за акция, т.е. скок от над 12 пъти. Тя е и най-голямата в историята на Австралия - предходният връх беше на австралийската верига молове Westfield, купена от Unibail-Rodamco през 2018 година

Square, чиято пазарна капитализация сега е 124 милиарда $, също е повишила цената си четирикратно по отношение на началото на 2020 година и над седем пъти по отношение на март 2020 година, когато борсовата търговия се срина. В момента Square коства над два пъти повече, в сравнение с Twitter - другата компания, на която Джак Дорси е изпълнителен шеф и съосновател.

Цената от 29 милиарда $ значи, че създателите на Afterpay Антъни Ейсен и Ник Молнар ще получат по 1.8 милиарда $. Китайският софтуерен колос Tencent, който през 2020 година влага 220 млн. $, в този момент ще получи 1.25 милиарда $.

" Създадохме бизнеса си, с цел да създадем финансовата система по-честна и налична. Afterpay сътвори бранд на доверие, който се вписва в тези правила ", разяснява Джак Дорси в изказване. " Заедно можем да свържем нашите екосистеми и да дадем на клиентите си повече артикули и услуги - както на потребителите, по този начин и на търговците. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР