СправкаИме: Ахил.Адрес: Ермитаж, подземието, първата лежанка до вратата.Постоянна месторабота: Държавния

...
СправкаИме: Ахил.Адрес: Ермитаж, подземието, първата лежанка до вратата.Постоянна месторабота: Държавния
Коментари Харесай

Котаракът Ахил – Глухият оракул

Справка


Име: Ахил.
Адрес: Ермитаж, подземието, първата лежанка до вратата.
Постоянна месторабота: Държавния Ермитаж.
Длъжностна характерност: професионално пъди плъхове и призраци от подземията на двореца.
Ново предопределение: Оракул на Световното състезание по футбол.
Възраст: 2,5 година
Зодия: Стрелец.
Особени белези: Глухота, неземна хубост и строг темперамент. Опашката му е завита на връхчето, като на породата бобтейл.
Предшественик: Октоподът Пол, който беше формален пророк на Мондиал 2010 в Южна Африка.

Пет на нула за Русия против Саудитска Арабия! Скандален резултат на другояче предвидим мач. За човек, който даже незадълбочено се интересува от футбол, беше ясно по какъв начин ще приключи първата игра в Световното състезание, само че за котка?

Представяме ви ермитажния котарак Ахил – новият формален пророк на Мондиала.

Той е ням по рождение. Но чува гласове от отвъдното. Мистично настроени люде споделят, че котаракът Ахил Богоравни има достъп до скритите файлове на Вселената, изключително що се отнася до футбола. Белият предсказател прави прогнозите си по следния метод: пред него се сервират две идентични купички с храна, пред които са сложени националните знамена на тимовете противници. От която купичка хапне, това ще е тимът победител.

Според реалистите животното просто налучква. Скептиците са уверени, че гледачите му подправят с коча трева паничката на тима, за който се счита че ще завоюва. (Ако не сте котка, може би не знаете, че кочата трева е по-привлекателна и от валериана.)

Каквато и да е истината, Ахил е първият заслужен правоприемник на фамозния октопод Пол, който предсказваше с акуратност 85,7% резултатите от Световното през 2010 година За страдание Пол умря през октомври същата година и до неотдавна не беше открит вещател, заслужен да го замести.

По-точно – до предходната година, когато Ахил за първи път разкри ясновидските си качества, като позна три от четири мача на Купата на Конфедерациите. Котаракът обърка резултатите от мача Камерун-Австралия, който приключи наедно. Но тук би трябвало да се означи, че мустакатият вещател не е имал избор: пред него не е имало купичка за “равен мач ”. След миналогодишния си триумф, той беше публично показан като пророк и на откриването на пресцентъра на Мондиал 2018 година в Санкт Петербург. Отсега нататък обаче опашатият оракул ще прави предсказанията си в Ермитажа, с цел да не се стресира ненужно от медийното внимание.

Котаракът Ахил е характерен образец на генетичното предписание, че белите котки със сини очи не чуват. Рожба на ермитажна котка и незнаен татко, той е единственото бяло коте в своето свърталище. Завитото на кравай крайче на опашката му приказва, че във вените му тече аристократична кръв. Подобни са опашките на котките от породата бобтейл. И въпреки да има благородна външност, Ахил е същински престъпник. Не се плаши от борби с другите котараци и изобщо не цепи басма нито на котки, нито на досадни хора. Въпреки вродената си глухота, е много отзивчив. Той е от 50-те котки пазителки на най-голямата изложба в Русия – Ермитажа. Котките са неизменима част от историята на музея още от построяването му през 1764 година По време на обсадата на Ленинград през Втората международна война изчезват – били са изядени от умиращите от апетит хора. След рухването на блокадата Ленинград бил атакуван от мишки и плъхове. Със специфичен ешелон в града били докарани няколко хиляди котки, част от които били заселени в Ермитажа със специфичната задача да опазят от гризачи националното благосъстояние. До 60-те години на ХХ век те свободно обикаляли залите на музея, само че се развъдили прекалено и се наложило да ги смъкват в подземието. Сега те се качват при картините единствено за фотосесии. Но читателят не трябва да си показва дома на Ахил като мрачно, мухлясало и влажно мазе. В подземието е изсъхнало, чисто и приветливо. Навсякъде са ситуирани купички за вода и храна, котешки тоалетни. Има особено помещение, в което се готви храната им.

Колкото до Ахил, 37 фамилии към този момент са декларирали, че желаят да го осиновят. Лудостта по глухия пророк занапред набира скорост. В Русия към този момент плъзнаха куклички – бели плюшени котенца със сини очи и сини раирани шалчета. Ахил преди малко получи паспорт на почитател Световното състезание по футбол през 2018 година – това е документ, който Русия издава на закупилите си билети за мачовете и който играе ролята на входна виза. А след края на Световното котаракът ще работи като здравна сестра – ще обикаля лечебните заведения, с цел да повдига духа на пациентите, заяви представителката на Ермитажа Мария Халтунен.

За него


Първо се споделяше Жасмин


В Ермитажа имаме към 50 котки, само че само Ахил е посочил че има оракулски качества. Възможно е и други котки да са почтени за пророк. Просто той от известно време стартира да се държи необичайно, доста извънредно – като че ли чува неща, които ние не можем да чуем. Както знаете, като съвсем всички бели и синеоки котки, той е ням. Заради хубостта му като мъничък искахме да го кръстим Жасмин, само че се оказа че е мъжки. Освен, че е доста прекрасен, Ахил от мъничък демонстрира необикновен темперамент – капризен е и много взискателен. Най-интересното е, че постоянно е можел да проучва бързо обстановките и да взема – нормално вярното – решение.

Мария Борисовна Халтунен, прессекретар на котките на Ермитажа


Няма да ни посрами


Ермитажните котки са неразривна част от историята на музея. Те са тук от самото му изграждане и, почтено казано, за тях се е изписало повече, в сравнение с, да речем, за Рембранд. Това, че котаракът Ахил стана формалното животно-оракул на шампионата, е отлично. Вярвам, че няма да ни посрами.

Михаил Борисович Пиотровский, шеф на Ермитажа


Много е разговорлив


Не мога да настоявам, че е огромен ловджия на мишки. Принципно на ермитажните котки от дълго време не им се е налагало да извършват тази част от трудовата си характерност. За мишките се грижат санитарни служби, а котките в Ермитажа са най-вече за атмосфера. Избрахме го тъй като е ням. Ахил е стресоустойчив и доста разговорлив. Обича човешката компания.

Анна Кондратиева, ветеринар на ермитажните котки
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР