Справедливо или нечестно? Дискриминация и зачеркване на генетичните различия, които

...
Справедливо или нечестно? Дискриминация и зачеркване на генетичните различия, които
Коментари Харесай

Намали си тестостерона: как казусът "Семеня" разбуни духовете в спорта

Справедливо или непочтено? Дискриминация и задраскване на генетичните разлики, които природата е основала, или верен ход, който да даде равни условия за всички?

Казусът с основното дело " Семеня " разбуни духовете освен в леката атлетика, само че и в света на спорта. В сряда Спортният трибунал (КАС) в Лозана отхвърли жалбата на двукратната олимпийска шампионка Кастер Семеня и удостовери въвеждането на новите правила на интернационалната атлетическа федерация (IAAF).

От 8 май Семеня ще би трябвало да взима лекарства, с които да поддържа равнището на тестостерон в тялото си в избраните равнища, в случай че желае да се състезава. Новото предписание касае състезателките в бяганията на дистанции от 400 до 1500 метра, които имат хиперандрогенизъм (състояние, свързвано с наднормен брой мъжки хормони). Те би трябвало да поддържат равнища на тестостерона под 5 наномола/литър в продължение на шест месеца.

Семеня разгласи, че ще бяга през днешния ден на 800 м в старта от Диамантената лига в Доха. Това е последното съревнование преди влизане на новите правила, против които южноафриканката се бореше две години. В Доха ще взе участие и сребърната медалистка от Рио 2016 Франсин Нионсаба, която неотдавна призна, че има сходна диагноза с тази на Семеня.

Занапред състезателките с хиперандрогенизъм могат да избират сред това да сменят дисциплината си и да отидат в бяганията на по-дълги разстояние, да не се състезават въобще или да се подчинят на новите правила и да управляват равнищата на тестостерон в телата си по неестествен метод. Ако желаят да вземат участие на международното в Доха в края на септември, те би трябвало да стартират да одобряват медикаментите още идната седмица.

 Намали си тестостерона: по какъв начин въпросът
© Reuters

Да плуваш като Фелпс, да бягаш като Болт

Звездите в спорта от време на време са хора, които природата е благословила по друг метод. Мнозина експерти насочиха вниманието си в последното десетилетие, с цел да изучат какво прави Юсеин Болт и Майкъл Фелпс толкоз по-добри от останалите в своите спортове.

В предишното забавен образец е бразилската футболна легенда Гаринча, който е определян като един от най-хубавите дрибльори в историята. Той обаче е с една специфичност - левият му крайник е с шест сантиметра по-къс от десния.

" В продължение на към десетилетие - време, което историците един ден могат да дефинират като " ерата на Майкъл Фелпс " - четях за неповторимата генетична благословия за един от най-великите плувци, които са се раждали. Фелпс има непропорционално огромен обсег на ръцете, да вземем за пример. В странност, която граничи със свръхестественото, Фелпс създава единствено половината количество млечна киселина за типичния състезател - и защото млечната киселина предизвиква отмалялост, той просто е по-добре квалифициран на биологично равнище, с цел да се отличава в своя спорт ", написа колумнистът на " Вашингтон поуст " Моника Хесе. Тя показва, че американският плувец постоянно е бил обсъждан като самобитно естествено знамение и че никой в никакъв случай не е упорствал той да претърпява хирургически корекции, нито да пие медикаменти, с цел да усили млечната киселина в тялото си.

В послание посредством юристите си Семеня споделя, че разпоредбите на IAAF постоянно са били ориентирани особено към нея. " От десетилетие IAAF пробва да ме пречупи, само че това в действителност ме прави по-силна. Решението на КАС няма да ме спре. Отново ще изляза напред и ще продължа да въодушевявам младите дами и спортисти в Южна Африка и по света ", съобщи олимпийската шампионка на 800 м от Лондон 2012 и Рио 2016.

Международната федерация приветства решението на съда. От КАС обаче прецизираха, че имат терзания към използването на разпоредбите отсега нататък.

Опасен казус или нужда

Легендата в бяганията Майкъл Джонсън оправда измененията, въведени от IAAF. Според него смисълът им е да се донесе равнопоставеност в спорта. Мнозина повдигат въпроса за какво тогава условието за надзор на тестостерона важат единствено за избрани дисциплини.

 Намали си тестостерона: по какъв начин въпросът
© Reuters

" Приветствам решението на КАС, което подсигурява, че управителните органи ще могат да пазят женската атлетика. Това в никакъв случай не е било ориентирано към обособени персони, а е обвързвано с правилото на честния спорт ", сподели президентът на Европейската атлетика Свен Арне Хансен.

Обсъждането надвиши границите на атлетиката. Носителката на 18 трофеи от Големия шлем в тениса Мартина Навратилова дефинира присъдата против Семеня, като " извънредно несправедлива и неправилна ". " Тя не е направила нищо неверно и е извънредно, че в този момент ще би трябвало да взима лекарства, с цел да може да се състезава. Общите правила не би трябвало да се вършат от частни случаи. Въпросът за трансполовите спортисти остава неуреден ".

Дебора Антоан, която е изпълнителен шеф на фондацията за женски спорт, оцени решението на съда като " разочароващо и дискриминиращо ".

Бившата английска състезателка в бяганията на дълги разстояние Пола Радклиф е на друго мнение. Според нея съдът е решил, че женският спорт има потребност от правила, които да го защитят.

Десет години откакто на международното в Берлин изгря звездата ѝ, в този момент погледите още веднъж са ориентирани към Семеня. Времето ще покаже какво ще реши тя за бъдещето си и по какъв начин ще се отрази на резултатите и кариерата ѝ, в случай че одобри да играе по разпоредбите на IAAF.

Остава отворен по-големият въпрос - дали и по какъв начин въпросът " Семеня " ще се отрази на бъдещето на спорта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР