Способността ни да изпитваме грижа към другия може да има

...
Способността ни да изпитваме грижа към другия може да има
Коментари Харесай

Рибите усещат страха на другите

Способността ни да изпитваме грижа към другия може да има доста антични корени съгласно резултати от проучване, представени от Асошиейтед прес.

Тя евентуално е била надълбоко вкоренена в праисторически животни, живели преди милиони години, преди рибите и бозайниците да се появят, считат откриватели, разгласили резултатите от изследването си в сп. " Сайънс ".

" Някои от механизмите, които лежат в основата на способността ни да изпитваме боязън, да се влюбваме и разлюбваме, явно са доста антични ", сподели Ханс Хофман, постепенен невролог в университета на Тексас в Остин, който не взе участие в проучването.

Учените нормално се въздържат да приписват човешки усеща на животни. Но като цяло се счита, че доста животни, измежду които и рибите, имат настроения.

Новото проучване демонстрира, че рибите могат да улавят страха у други риби и също да се плашат, както и че това възприятие се контролира от хормона окситоцин, на който се дължи способността от състрадание и обвързаност при хората.

Учените потвърждават това посредством изтриване на гени, свързани с производството и абсорбирането на окситоцин в мозъка на риба зебра. След процедурата тези риби стават асоциални, не трансформират държанието си, когато другите риби изпитват тревога. Когато част от екземплярите с изменени гени бъдат инжектирани с окситоцин, способността им да усещат и да реагират на възприятията на другите риби се възвръща.

Източник: Антоанета Маркова/БТА

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР