Спортистите трябва да имат разрешение за използване на забранени вещества

...
Спортистите трябва да имат разрешение за използване на забранени вещества
Коментари Харесай

Авторът на доклада за руския допинг подкрепи изключенията за терапевтична употреба

Спортистите би трябвало да имат позволение за потребление на неразрешени субстанции с здравна цел. Това е мнението на професор Ричард Макларън, който разследваше допинг свадите в съветския спорт, довели до изхвърляне на страната от олимпийските игри в Рио де Жанейро и Пьонгчанг и от интернационалната лека атлетика.

" Разрешенията за лечебна приложимост (TUE) имат място в спорта. Въпросът е, че всичко би трябвало да се разиска доста деликатно и позволенията да се конкретизират ", изясни Макларън пред радио Би Би Си. Повод за коментара му бяха последните събития, свързани със звездите на английското колоездене.

Наскоро Комисията за спорт, просвета и медии в английския парламент упрекна сър Брадли Уигинс и колоездачния тим " Скай " в " прекосяване на етичната граница ". Според комисията от английския отбор са употребявали неразрешените субстанции не за медицински цели, а за възстановяване на представянето на колоездача.

" Състезателите би трябвало да имат право да ги употребяват, само че в действителност единствено когато това е с здравна цел, а не с цел да се злоупотребява ", добави професор Макларън.

Подобен скандал на този с Уигинс има и с различен колоездачен първенец от " Скай " - Крис Фрум. Британецът, който е четирикратен победител в " Тур дьо Франс " и завоюва испанската Вуелта през 2017 година, даде позитивна проба за салбутамол. Веществото се предписва на състезатели с дихателни проблеми, само че се счита, че при несъразмерна приложимост оказва помощ за възстановяване на представянето.

Мненията в колоезденето за използването на неразрешени субстанции с лечебна цел са извънредно разграничени. Друг колоездач на " Скай " - Герант Томас, прикани сходни субстанции да бъдат неразрешени напълно, с цел да няма друго пояснение на обстановките.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР