Спортистите и официални лица, които изразяват подкрепа към руската инвазия

...
Спортистите и официални лица, които изразяват подкрепа към руската инвазия
Коментари Харесай

Спортисти и официални лица, които подкрепят руската инвазия в Украйна, могат да бъдат наказани: Томас Мах

Спортистите и публични лица, които показват поддръжка към съветската инвазия в Украйна, могат да бъдат изправени пред наказания от Международния олимпийски комитет (МОК), съобщи президентът на организацията Томас Бах, съобщи sportal.bg.

 

По време на 139-та сесия на МОК Бах добави, че е наясно, че съгласно съветското законодателство опълчването на войната може да докара до отнемане от независимост до 15 години, само че настоя, че " при такива условия мълчанието единствено по себе си може да бъде обръщение ". Бах акцентира глобите, които към този момент са наложени от Международните федерации по плуване и гимнастика против руснаците Евгений Рилов и Иван Куляк поради провоенни послания.

 

Президентът на МОК отбрани твърдата позиция против Русия и Беларус незабавно след началото на нашествието на 24 февруари, а доста спортни организации последваха рекомендацията да забранят на спортисти и публични лица от двете страни да вземат участие в интернационалните надпревари. Бах съобщи, че МОК би трябвало да работи бързо, тъй като " беше явно, че държавните управления желаят да решат кой може да взе участие и в кои интернационалните надпревари ", което би основало рисков казус.

" Днес това са Русия и Беларус, само че в случай че не предприемем дейности, на следващия ден ще бъде държавното управление от страна А, което не желае да вземат участие спортисти от страна Б. Или държавно управление В, изискващо своите спортисти да не се състезават против спортисти от страна Д и така нататък и по този начин нататък ", сподели той.

" Това би било обстановка, която опонира на всички правила, на които се основаваме. Ако е в ръцете на политиците да вземат решение кой може да взе участие в кое съревнование, тогава недискриминационната основа на нашата световна спортна система е изчезнала. Това би означавало цялостна политизация на спорта. Това би означавало, че спортът и спортистите ще се трансфорат единствено в инструмент на системата за политически наказания ", добави германецът.

 

Бах сподели също, че това, което той назова " защитни ограничения ", а не " наказания ", са нужни, защото сигурността на съветските и беларуски спортисти " не може да бъде обезпечена заради дълбоките антируски и антибеларуски настроения " в доста други страни. Ситуацията в света не разрешава да се приказва по кое време тъкмо ще бъде завръщането на съветските спортисти в международния спорт, тъй че спекулациите по тази тематика са неприемливи.

 

" Не можем да спекулираме с това. Ситуацията е непредвидима сега и в случай че започнете да спекулирате по тази тематика, това може да се проточи за дълго време, само че в последна сметка към момента няма да получим сюжет, който ще се сбъдне. Така че ние се движим малко по малко, наблюдавайки обстановката всекидневно, провеждайки доста съвещания в границите на олимпийското придвижване, с всички заинтригувани страни, спортисти, национални олимпийски комитети и интернационалните федерации ", сподели президентът на МОК.

Участието на съветски спортисти в квалификационните надпревари за право на присъединяване в Олимпийските игри Париж 2024 ще зависи от политическата обстановка, добави Бах, макар че някои от стартовете ще стартират още през тази година.

Канадецът Ричард Паунд приключва работата си в Международния олимпийски комитет. На сесията на МОК през днешния ден той беше определен за почетен член на организацията. Паунд беше най-възрастният член на МОК. Той ще напусне организацията в края на годината по отношение на навършване на 80 години. Канадецът е първият президент на Световната антидопингова организация (УАДА) от 1999 до 2007 година.

Снимка: БГНЕС

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР