sportal.bgОтборите на Португалия и Испания сътвориха величествено иберийско дерби от

...
sportal.bgОтборите на Португалия и Испания сътвориха величествено иберийско дерби от
Коментари Харесай

Гръмотевичен Кристиано спря Испания в паметна схватка с много тътени

sportal.bg

Отборите на Португалия и Испания сътвориха величествено иберийско дерби от група В на Световното състезание, приключило 3:3 в Сочи. Кристиано Роналдо порази на три пъти вратата на Давид де Хеа (4 - дузпа, 44 и 88). Диего Коща отбеляза две попадения (24 и 55), а Начо Фернандес се разписа с хубав удар в 58-ата. Срещата предложи голям брой инфарктни обстановки и в последна сметка не дефинира победител.

Шампионите от 2010 година бяха разтърсени крепко в последните дни и целият свят тръпнеше в очакване да види техния образ. Новият селекционер Фернандо Йеро заложи на Диего Коща в офанзива, подкрепян от Давид Силва, Иско и Андрес Иниеста. Изненадващо като десен бранител започва Начо Фернандес вместо налагания в последните седмици Алваро Одриосола.

Актуалният крал на Европа разчиташе на Кристиано Роналдо в нахлуване и офанзивните халфове Бернардо Силва и Гонсало Гедеш.

Португалците започнаха със самочувствие. Момчетата на Йеро още не бяха играли дълготрайно с топката, когато падна първият гол. Кристиано Роналдо излъга Начо Фернандес и си създаде дузпа. Бранителят постави крайник, а португалецът хитро се възползва и падна в наказателното поле. Роналдо не трепна от бялата точка и осъществя - 1:0, отбелязвайки на четвърто Световно състезание.

Испанците дадоха отговор с доста добра опция пред вратата на Руи Патрисио. В деветата минута Диего Коща смъкна топката в наказателното поле, Давид Силва беше непокрит, само че се подхлъзна и шутира над гредата от към 16 метра. В 17-ата Ла Роха се оголи съществено, Гедеш напредна на скорост и вместо да подаде към Кристиано наляво, избра да играе самостоятелно и разгневи своя съотборник.

В 21-ата Иниеста се отличи с прекрасен рейд отляво и пас в наказателното поле. Давид Силва още веднъж получи късмет за шут, при който топката рикошира и излезе в корнер. Секунди по-късно португалците построиха мълниеносна контра. Роналдо получи отляво, реши да подаде към Бернардо Силва, който беше блокиран.

В 24-ата испанците стигнаха до равнене след противоречива обстановка. Диего Коща като че ли избута Пепе, играта продължи, нападателят задържа в наказателното поле, финтира двама футболисти и нанесе страховит удар от 17 метра, при който топката откри долния десен ъгъл на Руи Патрисио - 1:1.

Две минути по-късно момчетата на Йеро можеха да създадат цялостен поврат. Иско нанесе незабравим шут, топката се отклони от напречната греда и тупна на голлинията. Испанците претендираха, че топката е минала голлинията, само че технологията на голлинията, с която разполага съдията му оказа помощ да вземе вярното решение - няма гол.

В 35-ата испанците още веднъж се приближиха до попадение. Алба напредна отляво и центрира ниско към Иниеста, който завъртя топката по земя към диагонала, топката може би се чукна в крайници на Коке, след което мина на сантиметри от гредата. В 42-ата Пепе влезе брутално в глезена на Диего Коща, само че това не беше задоволително за съдията за жълт картон.

Когато полувремето отиваше към своя край, на сцената още веднъж изскочи Кристиано. Номер 7 си създаде позиция за пукотевица, шутира от дъгата към центъра на вратата, Де Хеа видимо беше позициониран добре, само че не съумя нито да улови, нито да избие. Топката се удари в ръката на испанския пазач и се шмугна в мрежата за 2:1.

Втората част стартира с гол във вратата на Руи Патрисио. В 55-ата топката беше центрирана към Серхио Бускетс, той се пребори с глава и насочи в дребното наказателно поле, където Диего Коща изпревари бранител и бутна топката в мрежата - 2:2.

Три минути по-късно португалците към този момент изоставаха в резултата. Иско навлезе в наказателното поле, топката му беше отбита към дъгата, където десният бек Начо откри кълбото от въздуха и осъществя брилянтен гол. След мощния му изстрел топката се удари първо в дясната, по-късно в лявата греда преди да влети в мрежата за 2:3.

Португалците се задъхваха от постепенните акции на испанците и на собствен ред не нападнаха задоволително постоянно. В 70-ата Диего Коща насочи технично от точката на дузпата, само че прати топката около вратата. Минута по-късно възпитаниците на Фернандо Сантош сътвориха напрежение пред Де Хеа след изсипана топка. В последна сметка не се стигна до удар. В 77-ата ветеранът Рикардо Куарешма се освободи елегантно и насочи елегантен удар с външен фалц - над гредата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР