Споровете за доставката на тежко въоръжение в Украйна се засилват

...
Споровете за доставката на тежко въоръжение в Украйна се засилват
Коментари Харесай

Spiegel: Ситуацията около Украйна може да доведе до оставката на Шолц

Споровете за доставката на тежко въоръжение в Украйна се ускоряват в немското държавно управление, а нерешителността на немския канцлер Олаф Шолц може да докара до неговата оставка, написа немското издание Spiegel.

Лидерите на опозиционния блок на партиите ХДС/ХСС имат намерение да внесат в Бундестага идната седмица проекторезолюция за доставката на тежко въоръжение за Украйна, в случай че Шолц не го направи.

В този случай позицията на канцлера ще бъде толкоз разтърсена, че той ще би трябвало да изиска избор на доверие, с цел да си обезпечи болшинство в Бундестага, добавя изданието.

Spiegel показва още, че канцлерът е подложен на критика поради неуверената си позиция както от опозицията, по този начин и от членовете на проправителствената коалиция.

По-рано заместник-генералният контрольор на въоръжените сили на Германия - Маркус Лаубентал се опълчи на доставката на тежки оръжия за Украйна от Германия. Той обърна внимание на обстоятелството, че немските въоръжени сили се нуждаят от оръжейни системи, с цел да управляват въоръжените сили и да образоват нов боен личен състав. Освен това бойните машини на пехотата вид Мардер към момента са нужни на страната за осъществяване на разнообразни отговорности, в това число в границите на НАТО, означи той.

На собствен ред Олаф Шолц сподели, че Германия надали ще може да достави Украйна с оръжия от личните си ресурси, защото са съвсем изцяло изчерпани. Той съобщи, че да вземем за пример няма смисъл да се изпращат немските танкове Leopard в Украйна, защото военните сили на страната не са подготвени да ги употребяват. Вместо това оръжията би трябвало да продължат да идват от източноевропейските страни, с които украинската войска е осведомена по някакъв метод, заключи той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР