Споровете около законодателни инициативи в областта на правосъдието в Румъния

...
Споровете около законодателни инициативи в областта на правосъдието в Румъния
Коментари Харесай

Румънският министър на правосъдието подаде оставка


Споровете към законодателни начинания в региона на правораздаването в Румъния - борба, която към този момент смъкна двама министър председатели - през днешния ден взе нова жертва: министъра на правораздаването Тудорел Тоадер, оповестяват ДПА и Българска телеграфна агенция.

Тоадер заяви през днешния ден, че отива в държавното управление, с цел да съобщи оставката си на премиера Виорика Дънчила, откакто през вчерашния ден ръководещата Социалдемократическа партия (СДП) съобщи, че отдръпва политическата си поддръжка към него и предложи за поста Еуджен Николича.

СДП упреква Тоадер, че е блокирал изключителни постановления, планувани от държавното управление. Мерките са част от поредност от противоречиви правосъдни промени, инициирани от СДП, които критиците в Румъния и чужбина виждат като намаляване на битката против корупцията и усилване на политическото въздействие върху прокурорите и съдиите.

Според румънските медии държавното управление възнамерява редица промени, в това число понижаване на периода на отминалост за някои корупционни закононарушения. Мерките наподобяват замислени особено за водача на СДП Ливиу Драгня, който не съумя да стане министър председател поради присъда за изборни измами.

Той към момента е изправен пред присъда, която апелира, откакто бе наказан на първа инстанция на три години и половина затвор за подстрекателство към корупция.

Нежеланието да следват заповедите на СДП докара до промяна на двама министър председатели в границите на две години. Настоящият държавен началник Виорика Дънчила е считана като цяло за " марионетка " на Драгня, отбелязва ДПА.

Тоадер до момента се съобразяваше с настояванията на СДП: през юли той уволни ръководителката на Националната дирекция за битка с корупцията Лаура Кьовеши, а по-късно изиска премахване на нейния покровител, основния прокурор Аугустин Лазар. Уволняването на Лазар обаче беше блокирано от президента Клаус Йоханис - съперник на Драгня и корав покровител на антикорупционната битка.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР