Споровете около ареста на кмета на Младост Десислава Иванчева продължават

...
Споровете около ареста на кмета на Младост Десислава Иванчева продължават
Коментари Харесай

Преглед на печата

Споровете към ареста на кмета на " Младост " Десислава Иванчева не престават да измежду водещите тематики на всекидневниците.

" Няма скрит план. Има поискани пари, има сигнал, има контрактувани пари, има дадени пари. Това съобщи изнудваният от кмета на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева - Александър Ваклин. Той бе безапелационен, че Иванчева сама си е поискала парите, сама е определила мястото и времето, по които да й бъдат дадени. " Има задоволително доказателства против нея, убеждавам ви. Те са неоспорими. Убеден съм, че тя е крайният адресат на тези 250 000 евро ", акцентира той пред Нова телевизия. " Направих четири опита да си запиша час за среща с кметицата на регион " Младост ". На нито една от тях тя не пристигна. Срещите се състояха, само че на тях присъстваше длъжностно лице. " Седмица след седмица нашите чиновници се връщаха с разнообразни оправдания за какво нашата кореспонденция не се пуска. Бяха я изгубили, след това се откри, след това отново я изгубили. Пуснахме тъжба към основния проектант на София. Те препратиха жалбата към Общински съвет, който образува чуване на Иванчева. Общинските съветници са се пробвали да вразумят госпожата, само че известие по този начин и не пристигна. После пуснахме тъжба до съда. Когато осъществихме контакт с кметицата, разбрах, че става дума за доста пари ", сподели още предприемачът. " Бившият кмет на " Младост " Петко Дюлгеров е един от хората, с които се свързах, тъй като знаех, че могат да беседват с кметицата. Свързах се с него изцяло инцидентно. Неговата роля бе чисто контактна роля ", изясни Ваклин. " Веднага откакто ми желаеха парите, подадох сигнал. Вярвам, че органите си правят работата, видях по какъв начин работят и не виждам проблем всеки един жител, когато види сериозен проблем, да се обръща към органите ", сподели още той. Що се отнася до обвиняванията, че акцията против Десислава Иванчева е била прекомерно показна, Александър Ваклин съобщи, че тази показност е по виновност на госпожа Иванчева. " Мястото, което си избра, не беше уместно ", означи той. " - в. " Стандарт ".

" Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов от ГЕРБ счита, че няма прекаленост в процесуалните дейности при задържането на кметицата на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева. " Въпреки внушенията на опозицията, се вижда, че новият антикорупционен орган работи дейно. Смятам, че това е вярната посока ", сподели Кирилов по " Дарик " във връзка на акцията, която бе първата взаимна интервенция на профилираната прокуратура и новата комисия за битка с корупцията. " По отношение на изказванията за прекаленост, желая всички, които хвалеха румънския модел, в този момент да си дадат сметка и да създадат съпоставяне. Защото тези, които го хвалеха, в този момент афишират тези дейности за прекаленост? " Иванчева бе арестувана във вторник пред Спортната палата в центъра на София и държана с белезници на обществено място в продължение на часове. Според прокуратурата това се налагало от наредбите на Наказателно-процесуалния кодекс. Кметицата е упрекната в приемане на рушвет в изключително огромни размери. Според нея задържането й е капан. " - в. " Сега ".

" Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев съобщи, че карцерът на кмета на " Младост " Десислава Иванчева е предварителна защита - " да видят другите и да знаят, че в случай че вземат участие в корупция ще им се случи това ". " Хората би трябвало да видят, че дотук каквото било - било, само че оттук насетне ще се работи по този начин ", съобщи той в изявление за Би Ти Ви. По думите му е добре всички да видят какво рискува всеки с позиция в обществото и прилични приходи - затвор, да му се лишават парите и да го жигосах обществото. Десислава Иванчева, заместникът ѝ Биляна Петрова и посоченият от проверяващите за медиатор - някогашен кмет на " Младост " Петко Дюлгеров, са упрекнати за рушвет в изключително огромни размери (Иванчева като причинител, а двамата като нейни помагачи), откакто бяха зрелищно задържани във вторник. Вчера съдът ги остави в ареста. Според Пламен Георгиев би трябвало да се промени българския нрав. Даде за образец свои диалози с чужденци. " Когато там се случи нещо такова, обществото жигосва този човек. Ако тук някой показва забележителен веществен напредък, другите му се възхищават ". И попита - по какъв начин може да има позитивни и негативни мнения, когато някой е изискал 500 хиляди евро и го задържаш с 70 хил евро в ръцете. " Как може да защитаваш подобен човек. Уверявам ви в случай че бяхме една страна по на запад от нас, никой нямаше да си намерения и дума да каже в отбрана на този човек, който е арестуван с парите в ръце ". Георгиев не се дефинира нито като воин, нито като антигерой. Казва, че за него е необяснимо публичното възприятие на мъка от показността и прекомерно огромния звук около ареста на Иванчева. И повтори тезата си, че това е било единственият вероятен и легален метод. Авдокатът на зам.-кмета Биляна Петрова също разяснява ареста като попита реторично - не са ли могли проверяващите да спрат колата, да кажат на кметицата да ги последва като някой служител на реда отиде в нейната кола като гаранция, че няма да хвърлят или изядат парите - с каквото терзание шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев оправда зрелищното задържане. И по-късно да бъдат отведени в най-близкия полицейски сектор, прокуратура или разследване. Иначе Пламен Георгиев още веднъж разяснява думите на вицепремиера, виновен за правосъдната промяна Екатерина Захариева, че при ареста са били преминати граници. " Мисля, че малко се трансферираха границите през вчерашния ден. Разбира се, въпреки това, всеки би трябвало да внимава какво прави и дали прави закононарушение. Оттук нататък ще се направи разбор. Това беше акция. Тя постоянно се прави много скрито и доста малко хора знаят. Неслучайно са профилирани структури. Така се прави, че да се запазят всички доказателства по време на процеса ", съобщи Захариева... " - в. " Дневник ".

Правосъдната система също е измежду настоящите тематики.

" Надявам се скоро да има съответно законодателно предложение за електронните доказателства. Това съобщи министърът на правораздаването Цецка Цачева в границите на шестата политическа академия на Жени ГЕРБ. Форумът се организира в гр. Вършец (област Монтана). Организатори на събитието са Жени ГЕРБ и Фондация " Конрад Аденауер ". Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ.
" С европейските ни сътрудници се стремим да одобряваме всички решения с консенсус. До този миг европредседателството върви чудесно. Успяхме да оправдаем всички упования към нас ", разяснява Цачева. Тя разиска с дамите и плана на Закона за отклонение от наказателно произвеждане и налагане на възпитателни ограничения на малолетни лица. " Ще се съгласите, че 16-годишните младежи в този момент се разграничават от младежите преди 10 години. Сега децата съзряват доста по-бързо. Голяма роля тук имат и обществените мрежи ", изясни правосъдният министър и добави, че текстовете към момента се изглаждат с неправителствените организации, само че несъмнено има прогрес. " - в. " 24 часа ".

" В постройката на Софийския университет " Св. Климент Охридски " се организира писменият изпит за заемане на 31 свободни длъжности за " младши прокурор " в районните прокуратури. Общо 860 претенденти бяха позволени до присъединяване в състезанието, като на писмения изпит се явиха 748 души, оповестиха от Висш съдебен съвет. В 9,00 часа, в наличието на членовете на двете конкурсни комисии, в публика 272 в постройката на Ректората, се изтеглиха: един проблем от наказателно-правните науки и един тест по право на Европейския съюз и в региона на правата на индивида. До вербален изпит ще бъдат позволени всички претенденти с оценка над 4.50. " - в. " Труд ".

Неделните вестници изобилстват от вести, засягащи водачите.

" Няколко по-солени санкции за водачите извършители са планувани в плана за нов Закон за придвижване по пътищата. Той бе оповестен за публично разискване в петък. Ако бъде признат към този момент всеки водач, който мине на алено, ще би трябвало да заплати не 100, а 150 лева Същото нарастване важи и за водачите, които не дадат преимущество на пешеходец на зебра. Двойно се усилват санкциите за погрешно паркиране - от 50 на 100 лева Новост има и в глобите за превишена скорост. В сегашния закон няма санкция за каране с до 10 км/ч над разрешеното. Неофициално пътни служители на реда признаха, че те даже давали още 10 км/ч от горната страна толеранс, когато настройвали камерите, с които се откриват такива нарушавания. В бъдещия закон са планувани санкции за каране даже с 1 км/ч над разрешеното. Така глобата за шофиране с до 10 км/ч от горната страна ще стане 20 лева Останалите санкции се резервират като в настоящия закон. Източници от КАТ обясниха, че новите камери мерят тъкмо скоростта и отпада сегашният толеранс. Шофьорите ще остават без брошура и ще вървят на изпит освен откакто им вземат всички точки. Санкцията важи и при три тежки нарушавания. Посочени са 7 такива - придвижване в насрещното по автомагистрала или скоростен път, в спешната лента, шофиране с алкохол над 0,5 промила или под влияние на опиати, превишаване с над 50 км/ч на позволената скорост в обитаемо място, минаване на алено, неспазване на преимущество на пешеходна пътека и образуване или присъединяване в гонки. След като остане без брошура за повторяемост на нарушаванията, лидерът ще може да се яви на изпит. Това обаче ще е най-рано 2 години след отнемането на свидетелството за правоуправление. " - в. " 24 часа ".

" Драстичен скок в броя на водачите, хванати да карат с превишена скорост, демонстрират данните на Министерство на вътрешните работи, оповестява bTV. За едно денонощие пътните служители на реда са глобили над 7000 хиляди водачи. Това се е случило в границите на акция " Скорост ", която се организира в средата на седмицата. Операцията е под егидата на европейската мрежа на службите на пътна полиция и се организира в целия Европейски Съюз. Само за година нарушителите са скочили повече от два пъти. За 2016 година санкционираните при същата интервенция са били 2235. На фона на останалите страни в Европейски Съюз ние сме в челото на анти класацията. В акция " Скорост " тази година мобилните стационарни и така наречен камери на триноги са били ситуирани на повече от 400 места в страната.Технически средства са работили и през нощта. " - в. " Сега ".

" Стряскаща статистика - над 80% от колите в автоборсите са аварирали. След козметичен ремонт всеобщо се продавали коли с развалени мотори, превъртян километраж и изчезнали въздушни възглавници. Официална статистика за злополуките, породени от неизправни коли, няма. Според Института за пътна сигурност обаче всяка четвърта злополука се дължи на това. В Асоциацията на вносителите членуват 130 автокъщи. Категорични са, че колите им били в безупречно положение, а всяка кола минавала през оторизиран сервиз. Не по този начин обаче било в сивия бранш, който държи съвсем половината пазар. В Дупница дефинираха обвиняванията за нелоялна конкуренция. Най-често срещаните проблеми, съгласно специалистите обаче, не били забележими - като изчезнали въздушни възглавници или превъртян километраж. Затова от Института за пътна сигурност оферират нов държавен орган да управлява положението на старите коли. Прегледът в оторизиран сервиз да бъде наложителен, даването на 6-месечна гаранция и опция за връщане на автомобила до седмица - също. Практика, от дълго време позната в Европа. Съгласен е и бизнесът. Ако даден автомобил е минал през оторизиран сервиз и бъде регистриран, на портала carstory.bg всеки кандидат-купувач може да ревизира положението му. " - в. " Стандарт ".

" Търговците с авточасти втора употреба би трябвало да се записват в кметството по месторабота на обекта, а предлаганите от тях съставни елементи ще могат да бъдат единствено с явен генезис, като наложително би трябвало да имат и някаква гаранция, планува план за Закон за пътните транспортни средства. Той е един от трите, които заменят настоящия Закон за придвижване по пътищата и беше оповестен за публично разискване през вчерашния ден. В понеделник следва публичното разискване на трите плана. Законът задължава търговците за всяка предлагана част да имат данни от кого и по кое време е купена, както и на кого и по кое време е продадена. В допълнение би трябвало да участва и информация за идентификационния номер на транспортното средство, от което е демонтирана. В края на всеки работен ден законът ги задължава да изготвят списък на наличните елементи и на подписаните покупко-продажби. Всички данни за частите ще би трябвало да се съхраняват три години. Регистрацията за осъществяване на комерсиална активност с използвани елементи за пътни транспортни средства е безсрочна, само че при нарушавания може да бъде прекъсната. Търговията с съставни елементи за коли без регистрация ще се санкционира с 5 хиляди лв., в случай че нарушителят е физическо лице, или 10 хиляди лв., в случай че е компания, се предлага с текстовете. Новите условия към търговците на авточасти втора употреба очевидно целят прекъсване на кражбите на коли, с цел да бъдат те продадени на части. От Министерство на вътрешните работи на няколко пъти алармират, че те се усилват непрестанно, като наранени са по-старите коли. При продажбата на една кола на възраст на части се получават суми, които неколкократно надвишават тези за транспортно средство в целокупност. " Законово и нормативно Министерство на вътрешните работи не е готово да противодейства на кражбите на коли за продажбата им на части ", сподели предходният министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова преди съвсем три години. Според данните на полицията повече от 80% от кражбите на коли са свързани с повторна продажба на аварийни елементи от тях. Сервизите влизат в указател, ще заявяват какви майстори имат Предложенията за публично разискване Закон за пътните транспортни средства планува и стягане на контрола върху сервизите. Всички обекти, предлагащи поправки на пътни транспортни средства, ще би трябвало да се записват. Освен това се вкарват условия към материална база и механически експерти, които би трябвало да имат. Какви ще би трябвало да са те, ще се запише в допълнение в разпоредба, която ще се приготви от Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията. На регистрация, съгласно проектозакона, подлежат с изключение на сервизите за механични поправки и бояджийски услуги, по този начин и центровете за промяна на гуми, местата за монтаж и ремонт на газови уредби, автоключарите и електричарите. Сред наложителните документите за регистрация е лист с имената на техническите експерти, които ще работя в обекта, тяхното обучение и подготовка. Създаването на указател на автосервизите е искане на фирмите от бранша, които работят на ярко, от години. Последната среща по тематиката с министъра на превоза беше при започване на месеца. Като проблеми при сегашната организация се показват некачествените поправки, които постоянно водят до произшествия и укриване на приходи. " - в. " Дневник ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР