Спорните промени в Закона за биологичното разнообразие ще бъдат обсъдени

...
Спорните промени в Закона за биологичното разнообразие ще бъдат обсъдени
Коментари Харесай

Кръгла маса в Народното събрание ще обсъди Закона за биологичното разнообразие

Спорните промени в Закона за биологичното многообразие ще бъдат разисквани със заинтригуваните страни на кръгла маса в Народното събрание. Експертната полемика се провежда по самодейност на ръководителя на парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева, която в края на предходната седмица съобщи, че от ГЕРБ няма да поддържат поправките, импортирани от съдружния сътрудник НФСБ.

Ден след всеобщите митинги в отбрана на българската природа, ръководителят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева даде поръчка, че ще се търси ефикасен метод за ръководство на предпазените зони. „ Това е духът на екологичното законодателство – да се опира на научното мнение “, акцентира тя.

Точно противоположното плануват оспорваните промени, готови от някогашния екоминистър Нено Димов и допълнени от водача на НФСБ Валери Симеонов. Поправките изключват българските учени от процеса на ръководство на предпазените зони, само че в същото време ги задължават да дават безплатно своите първоначални данни и експертиза на Министерство на околната среда и водите за правенето на документи. Според еколога и сегашен общински консултант Тома Белев всичко ще бъде в ръцете на министъра, към който няма условия, и ще взима решенията по убеждение.

Недоволство провокира и изискването за наложителното създаване на териториални проекти за ръководство, което ще докара до повтаряне на дейностите сред районните екоинспекции и националните и естествени паркове, сигнализират природозащитниците. Според тях с ръководството на предпазените зони би трябвало да бъде натоварена най-подходящата конструкция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР